Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca "regreta profund" victimele nevinovate din Afganistan, dar a refuzat sa condamne operatiunea si a aparat in Parlament aceasta misiune controversata.
"Fiecare persoana nevinovata ucisa in Afganistan este cu una prea mult", a declarat Merkel intr-o declaratie solemna in fata deputatilor, dupa un raid al NATO in nordul Afganistanului, ordonat vineri de comandamentul militar german aflat la fata locului.

Operatiunea, care s-a fi soldat, potrivit diferitelor suse, cu intre 56 si 150 de morti, a generat polemici in Germania si in lume. Intre victime s-ar fi aflat si numerosi civili.

"Regret profund orice persoana persoana nevinovata ucisa sau ranita, inclusiv in urma actiunilor germanilor", a adaugat cancelarul german, refuzand sa condamne atacul, pana la asteptarea concluziilor unei anchete oficiale.

NATO a recunoscut insa astazi, in timpul discursului lui Merkel, ca au fost ucisi si raniti civili, dar fara sa precizeze numarul. Raidul aerian a vizat doua camioane-cisterna deturnate de talibani, in apropiere de Kunduz, aminteste NewsIn.

"Pentru mine si pentru Guvern este esential sa primim toate lamuririle", a declarat cancelarul. "Nu vom infrumuseta nimic, dar in acelasi timp nu vom accepta judecati pripite (...) nici aici, nici in strainatate", a adaugat Merkel.

Ministerele germane al Apararii si de Externe au deplans luni o lipsa de solidaritate din partea unor europeni. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a evocat o "mare greseala". De asemenea, presedintele afgan Hamid Karzai a calificat atacul, intr-un interviu acordat pentru cotidianul francez Le Figaro, drept o "eroare de judecata".

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, contracandidatul lui Merkel la alegerile legislative din 27 septembrie, a declarat in Parlament ca "nu intelege ce judecati pripite au fost facute inainte sa fie incheiata ancheta". "Am sunat mai multi ministri europeni de externe in weekendul trecut, pentru a le spune ca trebuie, la fel ca si noi, sa astepte inainte de a emite judecati publice", a spus Steinmeier.

Atac al NATO in Afghanistan: Aproape 90 de morti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.