Judecatorul Guido Calabresi considera continuarea celebrului roman al lui J.D. Salinger, "De veghe in lanul de secara", scrisa de suedezul Fredrik Colting, "mai degraba o capodopera trista", decat o ofensa adusa lui Salinger, potrivit presei britanice.
Avocatii care doresc sa anuleze hotararile de interzicere a cartii lui Colting s-au intrunit, vineri, in New York, unde au descoperit ca inclusiv judecatorii pot fi critici de carte. Un comitet format din trei judecatori de la Cea de-a doua Curte de Apel din Statele Unite ale Americii si-a exprimat dubiile in ceea ce priveste blocarea romanului "De veghe in lanul de secara, dupa 60 de ani", de catre un judecator care, poate, nu a avut destule probe, scrie NewsIn.

Si grupul "New York Times" si agentia Associated Press au cerut justitiei sa ridice cenzura impusa asupra continuarii romanului lui J.D.Salinger "De veghe in lanul de secara". Curtea Suprema a autorizat, de exemplu, publicarea unor anumite documente ale Pentagonului si, in mod constant, justitia permite ca unele articole cu potential de defaimare sa fie reproduse in presa. "Este deci ilogic sa concluzionezi ca demnitatea unui autor cere o mai mare protectie decat securitatea tarii sau a partilor civile dintr-un proces", sustin grupurile de presa.George Freeman, vicepresedinte al grupului New York Times, a precizat ca Frederik Colting nu se face vinovat de plagiere, de vreme ce a transformat personajele lui Salinger.

Sub pseudonimul J.D. California, Frederik Colting si-a imaginat o a doua parte a romanului lui Salinger, unde adolescentul Holden Caulfield, devenit un batran de 76 de ani, fuge, de aceasta data dintr-un azil. "De veghe in lanul de secara, dupa 60 de ani", carte dedicata lui Salinger, face chiar din autorul romanului original un personaj derutat care nu stie ce sa faca cu personajul Holden Caulfield. La inceputul lunii iulie, justitia a decis in favoarea lui J.D. Salinger in procesul intentat de acesta sudezului Fredrik Colting. Judecatoarea Deborah Batts, citata de BBC, a argumentat ca personajul lui California reprezinta o "violare" a eroului lui Salinger, Holden Caulfield.

Frederik Colting a sustinut ca romanul sau, care are un personaj bazat pe eroul din cartea lui Salinger, este un comentariu literar si nu o continuare. In plus, Colting spune ca a scris cartea ca o explorare critica a relatiei dintre Salinger si personajul sau fictiv, adolescentul Holden Caulfield. Avocatul lui Salinger a numit insa cartea lui Colting pur comerciala, adaugand ca 94% din carte este prezentata din perspectiva lui Holden Caulfield. "Este o carte despre Holden Caulfield. Este pur si simplu o continuare", a declarat acesta in fata judecatorului.

"De veghe in lanul de secara" a fost publicat in 1951 si s-a impus rapid ca un roman cult al literaturii americane a secolului XX. Romanul este considerat opera majora a lui J.D. Salinger, nascut in 1919. Dupa ce a publicat alte cateva romane, misteriosul autor, foarte strict in ceea ce priveste exploatarea operei si a imaginii sale, traieste retras in New Hampshire si da din cand in cand semne de viata prin interventii in justitie. In 1982, a atacat in justitie un barbat care a incercat sa vanda un interviu fictiv cu el. Cinci ani mai tarziu, autorul Ian Hamilton a primit interdictia de a publica o biografie citand scrisori inedite ale autorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.