A fost un nou sfarsit de saptamana sangeros in Irak. Incidentele cotidiene din Irak capata dimensiuni diplomatice grave, o data cu rapirea viitorului ambasador al Egiptului in aceasta tara.

Ihab al Sherif, aflat de o luna ca emisar al Guvernului egiptean la Bagdad (unde Egiptul nu mai are ambasador din 1991), isi astepta numirea ca ambasador, conform surselor de la Cairo. Sambata seara, in timp ce se oprise sa cumpere un ziar la o toneta din centrul Bagdadului, doua masini BMW pline cu indivizi inarmati l-au flancat si oamenii necunoscuti l-au rapit, a descris incidentul un diplomat egiptean.

Fortele americane care actioneaza in Irak fac obiectul unei anchete independente a ONU, la cererea ambasadorului irakian la Natiunile Unite, Samir Sumaidaye, care i-a acuzat pe militari de uciderea varului sau in varsta de 21 de ani in timpul unei perchezitii domiciliare fara mandat la resedinta acestuia din Bagdad. Potrivit ambasadorului, citat de Agentia Reuters, perchezitia infanteristilor marini a avut loc dupa un atac cu grenade asupra bazei americane de la Haditha.

Militarii au intrat singuri cu victima intr-o camera pentru a examina o arma descarcata, iar dupa circa o ora au anuntat-o pe mama acestuia, printr-un interpret, ca fiul ei a fost impuscat. "Dupa aceea au plecat razand", a relatat incidentul ambasadorul Sumaidaye. Comandantul operatiunii infanteristilor marini, generalul Stephen Johnson, a anuntat inca de saptamana trecuta ca si americanii investigheaza incidentul.

Atentate in centrele siite

Peste 20 de persoane si-au pierdut viata in atentate in serie la Bagdad, Hilla si Mahmudiyah. Cel mai greu tribut de sange il plateste, ca de obicei, Politia irakiana in formare. Opt politisti au fost ucisi si 36 raniti sambata dimineata, intr-un atentat in fata unei cafenele frecventate de fortele de politie din orasul Hilla, centru al comunitatii siite.

Cu putine minute inainte, un atentator sinucigas a ucis cel putin 12 persoane la un centru de recrutare din capitala. La Mahmudiyah, aproximativ 40 kilometri sud de capitala, cel putin doua persoane au fost ucise in explozia unei masini-capcana camuflata intr-un transport de fructe. Prin locul respectiv trecuse cu cateva minute inainte convoiul funerar al clericului siit Kamal al-Din al-Ghoureifi, un apropiat al liderului spiritual al siitilor irakieni, ayatollahul Ali al-Sistani, ucis saptamana trecuta in fata unei moschei din capitala.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.