Fostul presedinte sud-coreean Kim Dae-jung, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a murit ieri la varsta de 83 de ani, a anuntat un purtator de cuvant al spitalului unde fusese internat, citat de AFP.
Fostul presedinte, artizan al unei politici de deschidere catre Coreea de Nord, fusese internat in spital in iulie, din cauza unei pneumonii.

"A murit la ora 13.43" (07.43 ora Romaniei), a anuntat un purtator de cuvant al spitalului Severance de la Seul.
Kim Dae-jung fusese spitalizat in 13 iulie si respira cu ajutorul aparatelor, potrivit NewsIn.

Sef al statului intre 1998 si 2003, el a fost primul presedinte sud-coreean care a mers la Phenian, unde a semnat in 15 iunie 2000 cu omologul sau Kim Jong-il, o declaratie comuna ce a marcat un inceput de ameliorare a relatiilor intre cele doua tari.

Politica sa de deschidere, inspirata de Ostpolitik a lui Willy Brandt in Germania, i-a adus in 2000 premiul Nobel pentru Pace. Concret, politica de deschidere a insemnat reuniuni ale familiilor despartite in urma razboiului dintre cele doua Corei si o cooperare economica bilaterala mai intensa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.