Omul cel mai cautat din Indonezia, Noordin Mohammed Top, suspectat ca ar fi organizatorul celor doua atentate din iulie care au vizat hoteluri de lux din Jakarta, a fost ucis sambata in urma unui asalt al politiei care a avut loc in centrul insulei Java, informeaza AFP citand o televiziune locala.
Canalul de televiziune Metro TV a difuzat aceasta stire fara a-si cita sursele, iar politia inca nu a confirmat informatia. Mai multe ambulante au sosit insa la locul unde se presupune ca se ascundea Noordin Mohammed Top - o locuinta modesta din satul Beji, regiune rurala din centrul insulei Java, scrie NewsIn.

Noordin Mohammad Top este unul dintre cei mai cautati teroristi din Asia. Fost contabil si profesor de matematica, in varsta de 40 de ani, el este un musulman militant pe care politia il considera principalul suspect pentru atacurile sinucigase de luna trecuta asupra hotelurilor de lux din Jakarta, precum si pentru alte atacuri din ultimii ani, soldate cu morti.

Cel putin trei persoane au fost ucise in urma asaltului politiei indoneziene, potrivit unui jurnalist AFP care a vazut doi saci morturari scosi din casa si cadavrul unei a treiea persoane in exteriorul casei.

Politia, care arestase vineri doi suspecti in proximitate, a luat cu asalt casa sambata dimineata devreme, dupa un asediu de 17 ore care incepuse vineri la ora locala 16.00 (12.00, ora Romaniei), la care au participat peste 75 de politisti si in timpul caruia s-a tras si s-au auzit explozii.

In interiorul casei se aflau patru sau cinci persoane, insa politia nu confirmase prezenta lui Noordin Mohammed Top.

De nationalitate malaeziana, Noordin Mohammed Top este, potrivit expertilor, unul dintre principalii organizatori ai atentatelor comise de Jemaah Islamiyah (JI) la inceputul acestui deceniu, intre care cel de la Bali (soldat cu 202 morti in 2002) si de la la Hotelul Marriott din Jakarta, in 2003, cand au murit 12 oameni. Noordin Mohammed Top este suspectat, de asemenea, ca este cel care a pus la cale atentatele sinucigase care au vizat doua hoteluri de lux din Jakarta la 17 iulie, atacuri soldate cu sapte morti. O grupare care s-a prezentat sub numele de "Al-Qaida Indonezia" a revendicat, la sfarsitul lunii iulie, pe un blog care ar apartine lui Noordin, dublul atentat sinucigas, desi politia nu a putut confirma autenticitatea mesajului.

Pe de alta parte, politia mai spune ca a ucis sambata dimineata, in cursul unei operatiuni intreprinse la Jakarta, doi presupusi kamikaze, care aveau de gand sa comita in capitala un atentat-sinucigas cu masina-capcana in urmatoarele doua saptamani. Potrivit lui Bambang Hendarso Danuri, seful politiei, cei doi barbati au fost impuscati in cursul raidului in momentul in care se pregateau sa declanseze doua bombe artizanale. Raidul a dus la descoperirea unei ascunzatori cu explozibili a organizatiei lui Noordin Mohammed Top, inclusiv o bomba de 100 de kilograme, mecanisme-capcana si o masina transformata intr-o "bomba mobila". Cei doi sunt baniti ca au participat la atentatul impotriva Ambasadei Australiei din Jakarta, din 2004, soldat cu zece morti.

Alti trei indivizi, intre care cel care ar fi rezervat camera folosita de kamikaze in timpul dublului atentat din iulie de la Jakarta, au fost arestati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.