Un oficial de rang inalt din domeniul securitatii i-ar putea urma in functie liderului Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a declarat un analist politic, relateaza Reuters.
Nazarbaiev, in varsta de 69 de ani, conduce tara de 20 de ani si nu are limita la mandate, dar succesiunea este un subiect sensibil in prezent, cu toate ca este rar abordat de oficialii din Kazahstan, potrivit NewsIn.

Intr-un interviu pentru Respublika, Berik Abdigaliev, seful fundatiei prezidentiale pentru dezvoltarea limbii nationale, a spus ca sarcina succesorului, indiferent cine va fi acesta, va fi protejarea lui Nazarbaiev. "Nu exclud asta", a spus analistul, intrebat despre o posibila schema "a la Putin", dupa modelul in care Vladimir Putin a preluat puterea in Rusia.

Putin, fost agent KGB, a fost ales de presedintele Boris Eltin pentru a-i urma in functie in 1999, analistii vazand in acest lucru o intelegere ce includea protejarea lui Eltin, a familiei si bunurilor acestuia.

"Trebuie sa se ia in calcul faptul ca principala misiune a presedintelui va fi mentinerea echilibrului puterii si oferirea de garantii de securitate pentru primul presedinte cand si daca acesta va fi acuzat de coruptie sau altceva", a explicat analistul.

El a precizat ca un ofiter din KNB, "urmasul" KGB, fara nicio legatura cu grupurile elitei, ar fi potrivit pentru un astfel de rol, dar nu a numit candidati. "Cred ca acum nici KNB-ul nu stie pe cine ar nominaliza", potrivit analistului.

Nazarbaiev, al carui mandat expira in 2012, nu a facut referiri la niciun potential succesor. Fostul sau ginere, Rahat Aliev, a cazut in dizgratie dupa ce si-a exprimat ambitii politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.