O publicatie procomunista de la Chisinau isi extinde criticile de la Romania la intreg Occidentul, acuzandu-l de sustinerea opozitiei, iar expertii considera ca acest lucru este un prim indiciu ca PCRM ar intentiona sa provoace noi alegeri anticipate in care va miza pe sustinerea Rusiei.
Ziarul Moldova Suverana, apropiat Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a publicat joi un articol critic la adresa Uniunii Europene si Statelor Unite, in care le acuza acuza ca ar sustine opozitia si ca ar dori sa debarce de la putere PCRM, scrie buletinul analitic Imedia.

"Aceste partide (partidele aflate in opozitie pana pe 29 iulie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra) sunt mercenarii ideali ai Vestului, deoarece ele nu sunt partide politice in sensul clasic al cuvantului, fiind constituite pe interese de clanuri financiare sau de tip mafiot, motiv pentru care, pentru liderii lor, interesul national este doar o anexa neimportanta, demagogica. (...) E vorba de o adevarata conjuratie internationala menita sa-i inlature de la putere, cu orice pret, pe comunisti", scrie publicatia controlata de PCRM, transmite NewsIn.

Potrivit “Moldova Suverana” problema vine tot de la Romania si de sprijinul acordat de tara noastra pentru opozitie.

"Este prea bine cunoscut sprijinul acordat de Romania liberalilor, dar deja se stie ca si nou-vechiul politician Marian Lupu reprezinta achizitia de ultima ora a unor grupari exterioare. Sprijinul acordat la nivel inalt acestuia de catre demnitarii din Internationala Socialista, intalnirile cu ambasadorii Italiei, Poloniei, SUA etc., explica de la sine nu doar incurajarile 'fratesti' de identitate politica, ci includerea partidului acestuia in conjuratia de partide care vor sa guverneze Moldova pe viitor. Cand au aflat rezultatele alegerilor, unii ambasadori si misionari europeni dansau cu sticlele de sampanie la gura! Zilele trecute, un inalt demnitar american spunea ca Republica Moldova nu trebuie sa faca parte din disputele privind asa-zisele sfere de influente. Atunci de ce se fac atatea presiuni externe pentru ca Partidul Comunistilor sa faca transferul de putere catre o coalitie improvizata si incompatibila in plan, sa zicem, doctrinar?", scrie Moldova Suverana.

Expertul independent Vlad Lupan noteaza faptul ca mesajul din Moldova Suverana ar trebui in realitate atribuit PCRM care controleaza aceasta publicatie. "Putem presupune, deci, ca exista un scenariu potrivit caruia PCRM se pregateste de alegeri anticipate, cu toate discutiile despre faptul ca ar putea trece in 'opozitie responsabila'. Se pare ca PCRM ar intentiona sa blocheze alegerea presedintelui. Ne aflam in situatia exact inversa decat cea de dupa alegerile din 5 aprilie. In aceste circumstante, daca nu se va reusi alegerea sefului statului, daca alegerea acestuia va fi blocata de PCRM, s-ar putea sa avem alegeri anticipate in 2010", spune Vlad Lupan, mentionand ca cel mai probabil, la aceste eventuale noi alegeri, comunistii vor miza pe sustinerea altcuiva decat a UE si SUA - pe cea a Federatiei Ruse.

Expertul Oleg Cristal, de la Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, este si el de parere ca PCRM continua de fapt campania electorala si ca mesajul din publicatia controlata de comunisti este un semnal alarmant care arata ca in viitorul apropiat vor avea loc incercari de "belarusizare" a Republicii Moldova, cu scopul de a restabili influenta PCRM la viitoarele alegeri anticipate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.