Comisia Europeana si autoritatile de la Bogota au deschis o ancheta asupra unui functionar suspectat ca si-a inscenat propria rapire pentru a incasa rascumpararea de 10 milioane de euro. Spaniolul de origine boliviana Carlos Ayala Saavedra, in varsta de 59 de ani, fusese desemnat responsabil cu mai multe proiecte de dezvoltare in Columbia, desfasurate cu fonduri comunitare. Pe care, asa cum dezvaluie revista columbiana "Cambio", nu le-ar fi gestionat cum trebuie. Publicatia citata scrie ca Ayala facea deja obiectul unor investigatii interne, fiind suspectat de frauda. Presat de imprejurari, oficialul european ar fi incercat sa dea o dubla lovitura. Sa incaseze o suma frumusica (asigurarile care acopera astfel de situatii sunt deosebit de generoase) care sa-i asigure retragerea si din care eventual sa acopere si urmele fraudei. Povestea rapirii avea credibilitate, deoarece Columbia are faima unei tari de mare risc pentru oficialii straini, unde incidentele de acest gen sunt frecvente.

O poveste cusuta cu ata alba

Ayala si prietena sa columbiana ar fi fost rapiti la 15 aprilie in orasul Cucuta, la granita cu Venezuela. Regiunea e renumita ca nesigura, fiind disputata de rebelii marxisti din FARC (Fortele Armate Revolutionare Columbiene) si fortele paramilitare contrarevolutionare. Vestea rapirii a fost initial tratata cu toata seriozitatea de Comisia Europeana care si-a trimis un oficial la negocieri cu militantii FARC.

Potrivit siteului Euobsever, acestia ar fi cerut 10 milioane de euro in schimbul vietii spaniolului. Ceva insa nu a sunat credibil, iar Bruxelles-ul a refuzat sa plateasca rascumpararea. Ulterior, cei doi au fost gasiti, separat, in jungla, la interval de o luna, pretinzand ca au evadat. Numeroasele neconcordante intre declaratiile lor, precum si informatiile despre afacerile lui Ayala, aparute in presa spaniola si columbiana, au scos insa la iveala inscenarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.