45 de laureati Nobel, printre care Elie Wiesel, scriitorul nigerian Wole Soyinka si irlandeza Betty Williams au adresat o scrisoare deschisa lui Shirin Ebadi si disidentilor iranieni, incurajandu-i sa "nu-si piarda speranta".
Semnatarii scrisorii ii incurajeaza pe Shirin Ebadi, care a fost distinsa cu Nobelul pentru pace in 2003 pentru apararea drepturilor omului in Iran si pe opozantii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad "sa nu se simta abandonati", scrie NewsIn.

"Noi, semnatarii acestei scrisori si laureati ai premiului Nobel, condamnam ferm violarea flagrata a drepturilor omului care s-a produs dupa alegerile prezidentiale din Iran", noteaza autorii, in scrisoarea publicata de "New York Times" si editia sa internationala, "International Herald Tribune".

Elie Wiesel, distins cu premiul Nobel pentru pace in 1986, a declarat, pentru AFP, ca gestul intelectualilor urmareste "sa-i sprijine pe cei care se opun dictaturii iraniene, pentru ca acestia sa nu se simta abandonati". Pentru Wiesel, "Iranul este o dictatura. (...) Si sub o dictatura, eu privilegiez intotdeauna victimele". Wiesel, care a supravietuit Holocaustului, a mentionat ca nu l-a contactat pe Shirin Ebadi, de teama represaliilor.

Din 12 iunie, Iranul se afla in cea mai grava criza politica de la instaurarea republicii islamice in 1979, cu manifestatii reprimate violent care s-au soldat cu cel putin 30 de morti. Aproape 2.000 de protestatari au fost arestati, printre ei in jur de 50 de lideri reformatori si jurnalisti, acuzati ca au incercat sa rastoarne regimul islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.