"Pe scurt, modul cum se manifesta boala infectioasa rezulta din lupta dintre agentul agresor, adica un virus, si gazda, adica noi, care reactionam cu mijloacele de aparare si in special cu sistemul nostru imunitar", a explicat François Bricaire, seful Serviciului de Boli Infectioase si Tropicale de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.
"Cazul tipic sunt insuficientele respiratorii", arata la randul sau Gilles Pialoux de la spitalul Tenon. Persoanele care sufera de asemenea afectiuni "au un echilibru fragil si orice gripa precipita dezechilibrul".
In ansamblu, grupele cu risc sunt cam aceleasi ca in cazul unei gripe obisnuite, potrivit specialistilor, fiind vorba de pesoane cu afectiuni respiratorii precum bronhopneumopatia cronica obstructiva, astm sau mucoviscidoza, insuficienta cardiaca grava, diabet sau persoanele imunodeprimate, al caror sistem natural de aparare este slabit.
Printre cauzele imunodepresiei, profesorul Pialoux citeaza bolile genetice, virusul SIDA, ciroza, insuficienta respiratorie cronica, drepanocitoza (o boala a sangelui) sau unele medicamente (corticoide, chemioterapie).
"Sarcina nu este o boala, dar este de asemenea o cauza de imunodeprimare", spune el. Numarul femeilor insarcinate in Franta este estimat la 800.000.
Potrivit unui studiu al Centrului american de control al bolilor (CDC) publicat saptamana aceasta de revista The Lancet, femeile insarcinate ar avea riscuri de patru ori mai mari de a suferi complicatii din cauza noului virus gripal si o rata de mortalitate mai ridicata decat media.
Specialistii semnaleaza de altfel o mortalitate mai mare si la persoanele care sufera de obezitate, ceea ce este o caracteristica proprie noului virus H1N1.
Complicatii grave survin insa si la persoane tinere si sanatoase. Poate pentru ca, avanseaza profesorul Bricaire, acestea sunt "complet virgine in ceea ce priveste acest virus".
Medicii pot actiona incercand sa combata agentul infectios cu antivirale ca Tamiflu, antibiotice in caz de suprainfectie bacteriana. "De cealalta parte, pot ajuta organismul sa se apere, cu imunostimulatoare, dar si prin vaccinare", explica profesorul.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Suflete pereche: Iubirea necondiționată dintre doi oameni
Sursa: kudika.ro
-
Noi valuri de caniculă în întreaga lume: Spania a atins deja 40 de grade Celsius
Sursa: wall-street.ro