Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat ca raportul Schengen pentru Romania privind acordarea de vize este pozitiv, ceea ce inseamna ca tara noastra este pe drumul cel bun in procesul de aderare la acest spatiu.
“Rapoartele echipei de evaluare a Uniunii Europene privind conditiile de aderare la Spatiul Schengen au fost definitivate cu o concluzie pozitiva pentru Romania”, a explicat Diaconescu.

Este vorba de evaluarea Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau si la Consulatul General de la Istanbul. Expertii Uniunii Europene au verificat daca cele doua oficii intrunesc conditiile de acordare a vizelor, prevazute pentru aderarea statului roman la Spatiul Schengen. Concluzia acestora este ca Romania poate indeplini standardele Schengen in materie de vize, se arata intr-un comunicat MAE.

„Sigur, au fost facute unele recomandari de adaptare a procedurilor la normele si cerintele europene, de natura tehnica, pe care le vom aplica,” a mai spus ministrul.

Intrebat daca mai exista si alte evaluari Schengen, Diaconescu a asigurat ca cele doua doua misiuni au reprezentat singurele proiecte in care Comisia Europeana a dorit sa faca evaluare. El a comentat ca respectivele chestiunile tehnice erau absolut minore, fiind legate de o anumita capacitate de dotare informatica pe care sigur ca o sa fie realizata de MAE.

Potrivit NewsIn, misiunea de evaluare in domeniul vizelor a grupului de evaluare Schengen s-a desfasurat la inceputul lunii iunie la consulatele Romaniei de la Chisinau si Istanbul . Raportul pentru acest domeniu va fi, cel mai probabil, adoptat in toamna.

Aceste evaluari la doua consulate in afara spatiului Schengen au drept scop cercetarea conditiilor in care sunt acordate vizele de intrare in spatiul Schengen pentru persoane din afara UE. Aderarea la spatiul Schengen pana in 2011 este principalul obiectiv de politica externa al Romaniei pentru urmatoarea perioada.

Romania primeste cea de-a doua vizita de evaluare Schengen



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.