Virusul gripal A(H1N1) poate deveni rezistent la Tamiflu, singurul medicament care poate sa-l trateze, deoarece acesta este prescris peste masura, a avertizat un expert.
Doctorul Holden, expertul in pandemii de gripa al Asociatiei Medicale Britanice, este de parere ca pragul pentru acordare a Tamiflu-ului este prea scazut, o decizie care crede ca se va intoarce impotriva Departamentului de Sanatate daca virusul H1N1 devine rezistent la acest medicament, relateaza cotidianul englez The Telegraph.

In Marea Britanie, situatia este ingrijoratoare in ceea ce priveste raspandirea virusului gripei porcine, fiind unul dintre statele cele mai afectate din Europa de pandemie, cat si una dintre tarile care a inregistrat decese din cauza gripei. Astfel, guvernul s-a vazut obligat sa ia o serie de masuri atat pentru evitarea propagarii virusului, cat si pentru insanatosirea mai grabnica pacientilor infectati. Printre ele, s-a infiintat si o linie telefonica (National Pandemic Flu Service telephone line), cu ajutorul careia medicii dau sfaturi si statu de vorba cu bolnavii. Acestia sunt incurajati sa dea cate o pastila pentru fiecare bolnav. [Anglia: 100.000 de cazuri noi de gripa porcina, in doar o saptamana]

Holden acuza o astfel de practica, cat si faptul ca unii medici dau sfaturi diferite pacientilor. El considera ca doctorii spun bolnavilor ca pot avea Tamiflu oricand si oriunde, desi resursele sunt limitate, iar clinicilor le zic sa se descurce.

Problema este ca Tamiflu este un medicament foarte puternic, ce nu trebuie prescris pentru orice afectiune minora. “Personal, cred ca prea usor se prescrie acest medicament. Sa-l iei pentru o forma usoara de gripa, poate sa scada mult imunitatea organismului la o boala mai grava”, explica medicul. [Primul caz de gripa porcina rezistent la Tamiflu]

De asemenea, Tamiflu are multe efecte secundare precum migrene, stari de voma, diaree si greata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.