Merce Cunningham, coregraf si dansator american care a revolutionat lumea dansului contemporan, a incetat din viata in noaptea de duminica spre luni, la varsta de 90 de ani, a anuntat fundatia care ii poarta numele.
Cunningham a incetat din viata duminica noaptea, potrivit unui comunicat de presa lansat de catre Compania de Dans Cunningham, pe care coregraful a fondat-o in anul 1953 si cu care a performat pana in anul 1990, arata cbcnews.ca.

Fundatia si trupa de balet Merce Cunningham arata, in comunicatul preluat de presa franceza, amprenta decisiva pe care a imprimat-o Cunningham coregrafiei. Supranumit "Einstein al dansului", artistul a revolutionat artele vizuale si pe cele ale spectacolului, dar nu pentru "placerea de a fi iconoclast, ci doar pentru frumusetea si incantarea provocate de explorarea a noi cai de expresie", scrie NewsIn.

Cunningham a fost creatorul a peste 200 de miscari de dans si a peste 800 de coregrafii. Cu doar sase saptamani in urma, maestrul anunta un plan pentru conservarea mostenirii sale coregrafice.

Inca din anii '50, Cunningham a dinamitat codurile baletului clasic. Astfel, dansatorul nu se mai deplaseaza in functie de ceea ce se petrece pe scena, ci devine el insusi un centru. "Spre deosebire de dansatorul clasic, eu estimez toate miscarile posibile", marturisea Merce Cunningham.

Nascut la 16 aprilie 1919 in Centralia, statul Washington, dansatorul care a eliberat dansul si muzica, decorul si naratiunea, a fost fiu de avocat si a studiat teatrul si dansul intre anii 1937 si 1939 la Cornish School, in Seattle. In anii '50, incepe o lunga colaborare cu muzicianul John Cage, de care a ramas legat pana la moartea acestuia, in 1992.

Cunningham isi face debutul in coregrafie in 1944, la New York. In 1953, fondeaza Merce Cunningham Dance Company, o comunitate de artisti din Carolina de Nord.

Un interviu cu Merce Cunningham


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.