Coreea de Nord nu doreste de niciun fel sa negocieze in legatura cu incheierea programului nuclear, insa este dispusa sa abordeze un altfel de dialog, dar doar cu SUA, nu si cu restul statelor implicate.
Intr-un comunicat oficial, ministrul de externe nord-coreean a declarat ca doreste "o forma noua de dialog pentru deblocarea situatiei", insa fara sa specifice cum vor fi aceste discutii si fara sa dea niciun fel de detalii, informeaza BBC News.

Inainte de acesta comunicare, Phenianul a afirmat ca doreste un dialog bilateral cu Statele Unite si nu si cu ceilalti participanti la negocieri- China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud. Chiar ministrul de externe a spus ca “orice incercare de a le include si pe celelalte state in negocieri nu va atenua tensiunile”

In ultimele luni, Coreea de Nord a sfidat in repetate randuri comunitatea internationala prin testele nucleare din mai si iunie, in care a verificat mai multe tipuri de rachete. Consiliul de Securitate al ONU a adaugat alte sanctiuni Phenianului, printre care si izolarea statului, insa acesta nu s-a aratat prea afectat de aceste mustrari si nici doritor de a se aseza la masa negocierilor.

De fapt, Coreea de Nord vizeaza sa atraga atentia SUA, fiind interesata strict de relatia cu acest stat si nu de acceptarea vecinilor precum Rusia, China si, mai ales, Coreea de Sud, pe care o ataca diplomatic de cate ori are ocazia.

Beijingul gazduieste din 2003 negocierile in sase, la care participa cele doua Corei, China, Statele Unite, Japonia si Rusia, incercand sa convinga Phenianul sa renunte la programul nuclear in schimbul unui ajutor energetic substantial. Astfel, regimul a primit zeci de mii de tone de combustibil, dar nu a cedat niciodata pana la capat: principalul sau reactor, de la Yongbyon, a fost inchis in 2007, dar dezmembrarea lui nu a fost dusa niciodata la bun sfarsit, potrivit NewsIn, citand AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.