Virusul A(H1N1) al gripei porcine se va propaga in curand pe intreaga planeta, a declarat vineri un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de AFP.
"Daca sunteti de parere ca propagarea virusului a avut loc in 160 dintre cele 193 de state membre (ale OMS - n.red.), ne apropiem de 100%, dar nu am ajuns inca", a declarat Gregory Hartl, purtator de cuvant al OMS, potrivit NewsIn.

"In ceea ce priveste decesele, cred ca avem in prezent aproape 800 de morti", a mai spus el. Cifra precedenta publicata de OMS marti a fost de "peste 700 de decese".

Noul virus A(H1N1) a fost semnalat pentru prima data la sfarsitul lunii martie in Mexic, iar OMS a decretat pandemie in 11 iunie. Dupa aceea, boala s-a extins "cu o viteza fara precedent", potrivit organizatiei, care a subliniat ca "in cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste sase luni ca virusurile gripale sa se propage asa cum a facut virusul A(H1N1) in mai putin de sase saptamani".

Virusul se "raspandeste foarte eficient", dar expertii OMS dau asigurari ca pana in prezent simptomele au fost usoare, in majoritatea cazurilor. "Nu stim cum se va schimba virusul in viitor. Pentru moment nu am observat nicio schimbare in comportamentul virusului", a subliniat vineri Hartl.

40 de copii intorsi din Marea Britanie au fost examinati clinic, de teama gripei porcine

In Romania, 40 de elevi intorsi, joi, dintr-o tabara in Marea Britanie au fost examinati clinic pe aeroportul Otopeni, la insistenta parintilor care vor sa se asigure, astfel, ca nu exista cazuri de gripa porcina in randul copiilor, au declarat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

La examenul clinic, elevii nu prezentau simptome de infectare cu virusul A/H1N1, insa parintii au solicitat sa le fie recoltat si exudatul faringian. Rezultatele analizarii acestuia vor fi facute publice in cursul zilei de luni.

Alaturi de copii, au fost examinate si cele patru cadre didactice care i-au insotit in tabara.

Numarul cazurilor de gripa porcina depistate in Romania este de 69. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania au iesit din spital, dupa ce s-au vindecat in urma tratamentului cu antivirale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.