Europarlamentarul PSD Adrian Severin este de parere ca raportul pe justitie este cel mai prost de pana acum, un document "perfid", al carui scop e sa puna Romania la marginea Europei.
"Este cel mai prost raport pe care l-a produs comisia in cadrul acestui mecanism (de verificare si de cooperare, n.r). Este cel mai prost intocmit, este un raport cu bataie politica", a declarat eurodeputatul la Realitatea FM miercuri dimineata, dorind sa precizeze ca nu vorbeste ca unul dintre oamenii politici romani, ci "ca membru al Legislativului european care trebuie sa monitorizeze activitatea Comisiei".

Severin a admis ca "justitia nu merge bine in Romania, problemele ei sunt imense, modul in care este gestionata este mai mult decat criticabil" si ca "lupta cu coruptia face pasi extrem de mici si de lenti", insa a opinat ca raportul nu ajuta cu nimic la rezolvarea acestor probleme.

"Problema este ca diavolul se ascunde in detalii. Trebuie multa stiinta ca sa intelegi perfidia acestui raport. El nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemelor Romaniei, el vrea doar sa puna Romania la marginea Europei cu consecinte foarte limpezi: vom intra mai greu in spatiul Schengen, vom intra mai greu in spatiul euro, vom primi mai greu fonduri si vom obtine mai greu functii de importanta. Este inacceptabil ca reprezentantii CE sa vina si sa faca fara o analiza profunda ierarhizari intre institutiile statului roman, ca ei sa se substituie justitiei din Romania, fie ea buna, proasta si sa spuna <<justitia este ca dosarele pe care le trimite Parchetul nu au o finalitate>>", a declarat europarlamentarul, potrivit NewsIn.

El a respins apoi o concluzie continuta de raport potrivit careia Parlamentul blocheaza dosarele politicienilor: "Nimic nu este adevarat, Parlamentul a luat hotarari in limita competentelor lui constitutionale, punct, astea sunt competentele lui, sunt aceleasi ca ale altor parlamente ale statelor nationale, cand Parlamentele respective vor adopta alte solutii, vom mai putea sta de vorba".

Deputatul in PE a criticat si recomandarea ca procesele sa continuie chiar si atunci cand sunt ridicate exceptii de neconstitutionalitate, spunand ca solutia indicata de CE ar echivala cu restrangerea dreptului la aparare. "In raport e o fraza uluitoare: ca persoanele acuzate abuzeaza de dreptul la aparare, atunci care ar fi (solutia, n.r.)? sa le ridicam dreptul la aparare, sa le limitam dreptul la aparare? Daca ati fi avocat n-ati folosi exceptia de neconstitutionalitate? Comisia ar dori ca procesul de control al constitutionalitatii legilor sa fie ceva in subsidiar: ii bagam pe oameni la inchisoare pe legi neconstitutionale si dup-aia vedem ce se intampla", a mai declarat Severin.

Comisia Europeana nu este Dumnezeu

Europarlamentarul s-a plans ca media din Romania considera CE ca un fel de Dumnezeu si refuza sa-i observe deficientele. "Pentru dvs Comisia e un fel de Dumnezeu, pentru mine nu e, iar eu in numele tuturor cetatenilor europeni, pentru ca eu in PE ii reprezint pe toti, nu doar pe cetatenii din Romania, nu pot accepta aceste derapaje, sunt derapaje de la valorile pe baza carora s-a constituit UE", a conchis Severin.

Raport CE: In Romania, "unii acuzati" fac ce vor cu justitia

Romania si Bulgaria scapa de clauza pe justitie

Raportul pe justitie ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana nu recomanda activarea clauzei de salvgardare, care mai putea fi aplicata pana la sfarsitul anului, insa monitorizarea va continua pana cand sistemul judiciar va functiona corect, iar clasa politica va sustine lupta anticoruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.