Premierul bulgar desemnat Boiko Borisov a anuntat luni numele ministrilor apararii si justitiei, cel din urma portofoliu urmand a fi ocupat de o femeie, fosta sefa a Unitatii de ancheta a fraudelor cu fonduri europene.
Noul ministru al justitiei va fi Margarita Popova, purtatoarea de cuvant a procurorului general si sefa Unitatii de ancheta a fraudelor cu fonduri europene, a declarat Borisov, care trebuie sa inmaneze saptamana aceasta sefului statului lista completa a guvernului sau, transmite AFP, citata de NewsIn.

Criticata pentru ineficienta sistemului sau judiciar de la intrarea in Uniunea Europeana in 2007, Bulgaria asteapta miercuri, ca si Romania, un raport al Bruxelles-ului asupra rezultatelor sale in combaterea coruptiei si crimei organizate.

Portofoliul apararii va reveni lui Nikolai Mladenov, deputat european al partidului lui Borisov, GERB, care a castigat alegerile din 5 iulie.

Europarlamentarul Rumiana Jeleva, doctor in sociologie cu studii in Germania, va fi ori ministru de externe, ori comisar european, a mai spus Borisov.

Premierul desemnat a declarat ca guvernul sau minoritar nu va fi format decat din "fete noi" din GERB. Partidul detine 116 din totalul de 240 de deputati, dar alte trei formatiuni - Ataka (ultranationalist, 21 locuri), Coalitia Albastra (dreapta, 15 locuri) si Ordine, Legalitate, Justitie (populist, 10 locuri) - s-au declarat dispuse sa sustina un guvern minoritar al GERB.

Premierul desemnat anuntase deja numele a patru dintre ministrii sai, printre care expertul anticriza al Bancii Mondiale Simeon Djankov, care va ministru de finante. Tvetan Tvetanov, cel mai apropiat colaborator al lui Borisov si seful grupului parlamentar al GERB, va fi ministru de interne.

Un reprezentant al minoritatii turce, sculptorul Vejdi Rasidov, va fi ministru al culturii, GERB incercand sa atraga o parte din electoratul partidului minoritatii turce MDL, aflat in opozitie. Iordanka Fandakova, care se ocupa de educatie la primaria din Sofia, va detine acest portofoliu in guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.