Parlamentul islandez s-a declarat joi favorabil propunerii Guvernului de a depune candidatura tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana.
In urma unei lungi dezbateri lansate vineri, 10 iulie, 33 de deputati au votat pentru, 28 impotriva, iar doi s-au abtinut, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ministrul agriculturii si pescuitului, Jon Bjarnason, a votat impotriva cererii, desi Guvernul sau este cel ce a propus aderarea Islandei la UE.

Reykjavik va putea lansa acum negocieri pentru a adera la blocul european. Ulterior, daca executivul va dori acest lucru, islandezii vor vota intr-un referendum pentru sau impotriva aderarii.

Ministrul islandez de finante a avertizat ca exista mari sanse ca islandezii sa voteze impotriva acestei propuneri in cadrul unui referendum, transmite Reuters.

Intrebat despre posibilitatea ca poporul islandez sa voteze impotriva aderarii, la un eventual referendum, Sigfusson, care este presedintele partidului eurosceptic de stanga al Verzilor, a declarat: "O, da, este o posibilitate importanta ca un acord sa fie respins. Sunt multe interese importante la mijloc".

UE si CE saluta votul Parlamentului islandez pentru depunerea candidaturii de aderare la UE

Presedintia suedeza a Uniunii Europene si Comisia Europeana au salutat votul Parlamentului islandez in favoarea depunerii candidaturii de aderare a Islandei la UE.

"Salut decizia Parlamentului islandez de a-si depune candidatura pentru aderarea la UE", a declarat intr-un comunicat premierul suedez Fredrik Reinfeld, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala UE.

"Sunt multumit de faptul ca programul de extindere (a UE - n.red.) va atinge in curand coltul nord-vestic al Europei, prin Islanda, o tara cu o traditie democratica profunda", a subliniat la randul sau comisarul pentru extindere, finlandezul Olli Rehn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.