Fostul premier polonez Jerzy Buzek a fost ales astazi, cu 555 de voturi, in functia de presedinte al Parlamentului European, fiind o optiune de apropiere a celor doua Europe: cea veche si cea noua.
Noul presedinte al PE a fost felicitat in limba poloneza de cel de la care preia stafeta, Hans-Gert Poettering. Alegerea unui reprezentant al tarilor din Europa Centrala la conducerea Parlamentului European va pune capat diviziunilor dintre vechii si noii membri UE, a declarat inainte de vot fostul premier polonez Jerzy Buzek. "Daca votul de marti duce la un succes pentru mine, consider ca diviziunile dintre vechii si noii membri UE vor disparea", a spus Buzek inainte de a fi ales in functie, relateaza AFP, citata de NewsIn.

"Altfel, o cortina de fier va separa vechii de cei noi. Acum este mai putin vizibila, dar exista inca aceasta diviziune intre cei noi, care au aderat in 2004, si cei care sunt in UE de mai multa vreme", a explicat polonezul. "Am dori ca aceste diferente sa dispara si vor disparea", a mai subliniat el.

Jerzy Buzek, un politician al compromisului

Buzek este candidatul Partidului Popular European sustinut si de socialisti si liberali, fiind primul presedinte al Parlamentului European care provine dintr-o tara din Est.

El ii urmeaza in functie, pentru doi ani si jumatate, germanului Hans-Gert Poettering. Apoi, va fi inlocuit de un socialist.

Politicianul, in varsta de 68 de ani, "le convine germanilor, care ii apreciaza simtul compromisului, uneori poate exagerat", a spus eurodeputatul polonez PPE Boguslaw Sonik."Buzek este mereu ultimul care pleaca de la birou. Este printre cei mai activi eurodeputati", a subliniat Sonik.

Cand Buzek, putin cunoscut marelui public, devenea in 1997 premier, dupa victoria electorala a Solidaritatii, multi il credeau o marioneta in mainile conducerii sindicatului, dar, pana la urma, acest om al compromisului s-a dovedit capabil sa reconcilieze factiunile rivale din Solidaritatea si a stat patru ani in functie, ceea ce niciun alt premier al Poloniei nu reusise inaintea sa de la caderea comunismului, in 1989.

La alegerile europene din 7 iunie, Buzek a fost cel care a batut in Polonia recordurile de popularitate pentru candidati. A fost ales eurodeputat pe listele Platformei Civice, partidul premierului Donald Tusk, gratie unei sustineri-record din partea a 393.117 alegatori.

S-a nascut in 1940 in Smilowice, localitate aflata acum in Cehia. Dupa razboi, familia sa s-a instalat in Chorzow, sudul Poloniei, si acolo a studiat la Scoala Politehnica, lucrand apoi in invatamint si cercetare. Intre 1970 si 1971, urmeaza la Cambridge un stagiu universitar in urma caruia invata limba engleza. Insa el vorbeste bine si germana si rusa.

Dupa formarea in 1980 a sindicatului Solidaritatea, Buzek infiinteaza o sectie a Solidaritatii la Institutul de Inginerie chimica din Silesia. Intra apoi in structurile regionale si nationale ale sindicatului.

Dupa proclamarea legii martiale, la 13 decembrie 1981, Buzek organizeaza structurile clandestine ale sindicatului in Silesia, sub pseudonimul "Karol".

Sotia sa, Ludgarda, este si ea cercetaror in chimie, iar fiica lor, Agata, este o actrita cunoscuta in Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.