Bulgaria mai are o "cale lunga" de parcurs in lupta sa anticoruptie, in conditiile in care administratia este in continuare "influentata" prea mult de clasa politica.
"Avem sentimentul ca faptul ca aceste cazuri (de fraude privind fondurile europene - n.red.) sunt raportate reprezinta prima etapa pentru un succes in tara", a declarat directorul general al Oficiului European pentru Lupta Antifrauda (OLAF), Franz-Hermann Brüner, intr-o conferinta de presa.

"Insa, in mod clar ramane un drum lung de parcurs. Punctul slab nu il reprezinta urmaririle, ci cursul justitiei. Asteptam in continuare rezultatele in unele cazuri, iar criminalii sunt in continuare in libertate sub ochii intregii lumi, inclusiv ai Guvernului bulgar", a adaugat el, potrivit NewsIn, care citeaza AFP.

"Cazurile minore au fost inchise, dar cazurile cele mai importante, care au dus la inghetarea de fonduri (europene - n.red.) sunt inca in curs, suntem nemultumiti de acest lucru", a subliniat Brüner.

In iulie 2008, Comisia Europeana a inghetat circa 800 de milioane de euro destinati Bulgariei, din cauza unor lacune in sistemul sau de gestionare a acestor bani si din cauza suspiciunilor de frauda. O parte dintre bani (115 milioane de euro) au fost deblocati in mai, dar 465 de milioane sunt inghetate in continuare, iar 220 de milioane au fost pierdut definitiv.

Brüner a insistat si asupra faptului ca administratia insarcinata cu aceste fonduri este in continuare "foarte politizata". "Trebuie reducem influenta politica asupra administratiei pentru a o face mai fiabila si mai capabila se reziste influentei externe", a spus el.

Comisia Europeana urmeaza sa publice in 22 iulie raportul anual privind sistemul judiciar si lupta impotriva coruptie din Bulgaria si Romania, aflate sub supraveghere de la aderarea la UE, in 2007.

In schimb un al doilea raport, privind gestionarea fondurilor in Bulgaria, va fi gata abia in toamna, a anuntat joi un purtator de cuvant al Bruxelles-ului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.