Mai multe site-uri oficiale "sensibile" americane si sud-coreene au fost vizate in ultimele zile de un val de atacuri cibernetice, care, potrivit serviciilor de informatii din Seul, nu au fost comise de o singura persoana, ci de o organizatie sau de un stat.
In Statele Unite ale Americii, circa zece site-uri, printre care cel al Casei Albe si al Pentagonului, au fost vizate la sfirsitul saptamanii trecute, de Ziua nationala americana. Departamentul pentru Securitate Interna a confirmat ca mai multe site-uri oficiale si private au fost atacate. Bursa din New York a recunoscut ca a fost “asaltata”, dar a asigurat ca atacurile nu au avut niciun impact asupra functionarii ei, relateaza NewsIn, citand AFP.

Si site-ul Departamentului de Stat se afla pe lista paginilor de internet supuse atacurilor, a spus purtatorul de cuvant Ian Kelly. "Anchetam, dar nu suntem inca in masura sa confirmam originea atacului inceput la 5 iulie", a spus el.

Situatia nu pare sa ingrijoreze insa autoritatile americane. Marti seara, "toate site-urile federale functionau", a asigurat Departamentul pentru Securitate Interna, reamintind ca atacurile ce vizeaza site-uri guvernamentale sunt practic cotidiene.

"A fost un atac masiv, dar nu prea sofisticat", a spus Johannes Ullrich, din organismul specializata in securitate informatica SANS Internet Storm Center.

Pagubele au fost insa mai mari in Coreea de Sud, unde mai multe site-uri, printre care cel al Presedintiei si Apararii, au fost atacate marti seara, fiind scoase din uz timp de patru ore. "Nu a fost un simplu atac lansat de indivizi. Ofensiva pare sa fi fost elaborata de o organizatie sau un stat", au spus serviciile secret sud-coreene.

Potrivit autoritatilor, 12.000 de calculatoare din Coreea de Sud si 8.000 din strainatate au fost folosite pentru lansarea atacurilor. Numarul ar putea fi de 50.000, a spus Deasn Turner, expert al societatii Symantec, specializata in securitate informatica.

In spatele atacurilor ar putea fi Coreea de Nord, potrivit agentiei Yonhap. Tensiunile dintre cele doua Corei s-au agravat de cand Phenianul a efectuat al doilea test nuclear, la 25 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.