Presedintele american Barack Obama a profitat de un interviu acordat unui ziar de opozitie din Rusia pentru a-si exprima sustinerea fata de liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev, care si-a fixat ca obiectiv declarat construirea unei societati mai libere, relateaza Reuters
Medvedev, care a fost investit la presedintia Rusiei in mai 2008, a incercat sa abordeze un ton mai liberal decat predecesorul si mentorul sau, fostul spion KGB Vladimir Putin, desi oficialii afirma ca cei doi lideri rusi au aceeasi parere asupra majoritatii problemelor majore.
Intr-un interviu care va fi publicat de Novaia Gazeta luni, prima zi a vizitei lui Obama la Moscova, liderul american a declarat ca sustine declaratiile lui Medvedev privind supematia legii si curatarea sistemului judiciar.

"Sunt de acord cu presedintele Medvedev cand a spus ca 'libertatea este mai buna decat absenta libertatii'", a spus Obama. "Nu vad niciun motiv pentru care nu am aspira impreuna catre consolidarea democratiei, drepturilor omului si suprematiei legii in cadrul relansarii" relatiilor, a adaugat el.

Liderul de la Casa Alba a facut referire la angajamentul luat de cele doua tari de a "apasa butonul de relansare" a relatiilor, deteriorate de conflictul ruso-georgian de anul trecut, de extinderea NATO si de proiectul scutului american antiracheta.

Alegerea facuta de Obama de a acorda un interviu ziarului Novaia Gazeta este simbolica. Ziarul critica oficialii pentru coruptie si pentru incalcari ale drepturilor omului si are reputatia de a se impotrivi Kremlinului. Cel mai cunoscut reporter al sau, Anna Politkovskaia, a fost asasina in 2006, iar crima nu a fost rezolvata inca. Un al jurnalist al ziarului, Anastasia Baburova, a fost ucisa in ianuarie.

Medvedev a profitat de un interviu acordat ziarului in luna aprlie pentru a discuta despre libertate si despre prosperitate, care marcat presedintia lui Putin.

Ziarul, tiparit in 260.000 de exemplare, l-a criticat pe Putin pentru incalcarea libertatilor si a drepturilor castigate in timpul presedintiei lui Boris Eltin, care a demisionat in 1999.

Putin, in varsta de 56 de ani, nu a acordat niciodata un interviu acestui cotidian.

In prezent premier, Putin ii este subordonat lui Medvedev, potrivit Constitutiei, dar diplomatii si analisti sunt de parere ca tot el detine puterea. Medvedev, in varsta de 43 de ani, a adoptat o linie mai liberala in ceea ce priveste presa si sistemul judiciar, desi criticii i-au calificat masurile drept doar declaratii.

Obama a declarat ca Washingtonul nu isi va flexibiliza politica privind drepturile omului pentru a asigura relatii mai bune cu Moscova. Dar a ocolit o intrebare despre asasinarea Annei Politkovskaia, citand un fragment din discursul sustinut la investirea sa in functie, in ianaurie. "Asa cum am spus in discursul meu inaugural: 'Cei care se agata de putere prin coruptie si inselatorie si prin reducerea la tacere a celor nemultumiti, sa stiti ca va aflati in partea gresita a istoriei, dar ca va vom intinde o mana daca sunteti dispusi sa va desclestati pumnul'", a spus el.

Intrebat despre procesul lui Mihail Kodorkovski, Obama a spus ca nu stie toate detalile, dar a adaugat: "Pare ciudat ca aceste noi acuzatii, care par sa fie o reimpachetare a acuzatiilor vechi, apar acum.

Hodorkovski si partenerul sau de afaceri Platon Lebedev au fost condamnati la opt ani de detentie in 2005, pentru frauda si evaziune fiscala, desi avocatii lor sustin ca sunt detinuti politici. Pentru noile acuzatii risca inca 22 de ani in inchisoare.

"Mi-as exprima doar sustinerea pentru initiativa curajoasa a presedintelui Medvedev pentru a consolida supremqataia legii in Rusia, care include, bineinteles, ca toti cei care sunt acuzati de infractiuni sa aiba dreptul la un proces corect si ca tribunalele sa nu fie folosite in scopuri politice", a spus Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.