Presedintele american Barack Obama i-a cerut premierului rus Vladimir Putin sa renunte la atitudinea de Razboi Rece, care este invechita, si sa urmeze exemplul sefului statului, Dmitri Medvedev.
"Este important ca, in timp ce progresam alaturi de presedintele Medvedev, Putin sa inteleaga ca abordarea din timpul Razboiului Rece fata de relatiile americano-ruse este depasita, ca este timpul sa avanseze intr-o directie diferita", a spus Obama, relateaza cotidianul britanic Times, citat de NewsIn.

"Cred ca Medvedev intelege acest lucru. Cred ca Putin este cu un picior in felul invechit de a lucra si cu un picior in cel nou, iar in masura in care vom reusi sa il convingem pe el si poporul rus ca Statele Unite nu cauta o relatie antagonistica, ci vrea cooperare in (domenii precum - n.red.) neproliferarea nucleara, lupta impotriva terorismului, problemele energetice, vom avea un partener mai puternic in ansamblu", a adaugat liderul de la Casa Alba.

Presedintele american a salutat o pozitie mai ferma din partea omologului sau rus fata de Coreea de Nord si de Iran - amenintari in legatura cu care administratia Bush a parut incapabila sa convinga Moscova.

Intrebat de ce se va intalni cu Putin in timpul vizitei sale la Moscova, din perioada 6-8 iulie, Obama a subliniat ca fostul presedinte "are inca multa influenta" si trebuie sa auda ce are de spus. Aceste declaratii reprezinta o recunoastere a puterii de care dispune in continuare actualul premier, dar si faptul ca Obama il priveste care pe un om depasit.

La Moscova, echipa lui Putin are un punct de vedere diferit asupra intalnirii. Dmitri Pekov a declarat pentru un post de radio din Moscova ca Putin "va vrea sa isi impartaseasca punctele de vedere privind situatia actuala a relatiilor dintre Rusia si Statele Unite, tinand cont de experinta sa privind interactionarile la cel mai inalt nivel" si privind presedintii americani.

Relatia dintre George W. Bush si Putin a inceput bine, presedintele american laudandu-se ca i-a vazut sufletul omologului sau rus. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat, insa, intre timp pana la un nivel care aminteste de Razboiul Rece.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.