Comisia Europeana va monitoriza atent aplicarea noii legislatii adoptate in Italia ce inaspreste pedepsele pentru imigrantii ilegali si a cerut deja guvernului de la Roma sa adopte amendamente privind cetatenii UE, care nu pot fi vizati de expulzari imediate, a declarat astazi comisarul Jacques Barrot.
Comisarul european pentru justitie Jacques Barrot a prezentat astazi la Bruxelles noile linii directoare pentru aplicarea directivei privind libera circulatie a persoanelor in spatiul UE. Unul dintre capitole se refera la expulzari si masuri pe care statele membre le pot lua impotriva imigrantilor care constituie un risc la adresa sigurantei publice.

Intrebat daca masurile din Italia, care vizeaza comunitatile de romi de origine romana, sunt in concordanta cu aceste linii directoare, Barrot a raspuns ca orice controale sau expulzari pot fi facute doar in cazuri individuale si nu pot viza grupuri intregi de persoane.

"Daca persoana reprezinta un pericol la adresa sigurantei publice, acest pericol trebuie sa fie real, nu general", a subliniat Barrot, potrivit NewsIn.

"Le-am spus clar celor din guvernul italian ca legea care inaspreste pedepsele pentru imigrantii ilegali nu poate fi aplicata cetatenilor comunitari. De asemenea, expulzarea imediata a strainilor condamnati la peste doi ani de inchisoare nu poate fi aplicata cetatenilor UE", a spus Barrot.

Comisia Europeana asteapta in prezent ratificarea in Parlament a unor amendamente care sa "corecteze aceasta situatie", a precizat comisarul european.

In ceea ce priveste pachetul legislativ adoptat azi in Senatul italian, Barrot a spus ca CE va analiza atent compatibilitatea noilor masuri cu dreptul european. "Este sarcina noastra sa facem acest lucru si o vom face", a spus comisarul UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.