Psihoza gripei porcine pune stapanire pe Argentina, in conditiile in care Guvernul refuza sa decreteze starea de urgenta la nivel national, iar in ultimele saptamani, in campania electorala autoritatile au fost neglijente.
Vineri, numarul deceselor provocate de gripa porcina era de 26, iar miercuri a ajuns la 43. "Intre 43 si 44 de morti", a spus, in timpul primei sale intalniri cu presa, noul ministru al sanatatii Juan Manzur, dupa ce a evitat mult timp sa anunte cifre. "Situatia gripei porcine este grava", a admis ministrul, adaugand: "Suntem pe o curba ascendenta", relateaza AFP, potrivit NewsIn.

El a anuntat miercuri ca femeile insarcinate, vulnerabile la virus, isi pot lua 15 zile de concediu incepand de joi si a deblocat un miliard de pesos (190 de milioane de euro).

Argentina a devenit una dintre tarile cele mai grav afectate din lume, dupa Statele Unite (127 de morti) si Mexic (116 morti), unde a izbucnit pandemia, potrivit cifrelor anuntate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Argentienii au fost rugati duminica, atunci cand au mers sa voteze la alegerile legislative, sa se spele pe maini cu gel antimicrobian.

Insa psihoza actuala a avut la baza reactiile autoritatilor si presei de dupa alegeri, ca si cum pandemia ar fi aparut brusc in tara. De luni farmaciile nu mai au stocuri de gel antimicrobian si de masti antigripale. Oamenii care vorbeau de infrangerea suferita de formatiunea presedintelui Cristina Kirchner la alegerile legislative vorbesc in prezent doar despre metode de a nu contracta virusul gripei porcine. Circula informatii false: "In prezent, din 10 cazuri de gripa, noua sunt de gripa porcina", spunea miercuri un tanar intr-o cafenea, fara nicio dovada in acest sens. Unele locuri publice sunt parasite.

Pe platourile de televiziune, analistii politici au fost inlocuiti cu specialisti in gripa porcina care ii sfatuiesc pe telespectatori sa se spele pe maini de mai multe ori pe zi, chiar pe ora, si sa ramana in case.

Blogurile si site-urile ziarelor au devenit spatii unde populatia isi povesteste temerile. "Cititorii lanacion.com descriu cum traiesc in conditiile in care virusul avanseaza in tara: trimiteti parerea voastra", scria joi pe site-ul cotidianului conservator La Nacion.

Manzur a fost numit in functie la 48 de ore dupa demisia predecesorului sau, Graciela Ocana. "Ne confruntam cu un vid de putere", considera Jorge Yabkowski, presedintele Federatiei sindicale a angajatilor din sistemul medical, FESPROSA. "Nu a fost decretata inca starea de urgenta (la nivel national - n.red.), iar directivele sunt contradictorii", adauga el.

Intre timp, in lipsa unor masuri luate de guvern, autoritatile provinciale si locale au reactionat. Primarul capitalei, al carui sef de cabinet are gripa porcina, si guvernatorul provinciei Buenos Aires au decretat stare de urgenta. Autoritatile din Pergamino, oras cu 100.000 de locuitori din provincia Buenos Aires, au decis miercuri sa inchida pentru 72 de ore toate locurile publice: scoli, cinematografe, teatre. Masuri similare au fost luate si in alte localitati, precum General Villegas, Junin sau 9 Julio.

Autoritatile din majoritatea provinciilor au decis devansarea vacantei scoale de iarna, iar expertii se asteapta la un varf al pandemiei in urmatoarele saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.