Ingrijorat ca populatia consuma mai mult alcool in prezent decat in anii '90, presedintele Dmitri Medvedev i-a indemnat pe rusi sa bea mai putin
"Bem mai mult in prezent decat in anii '90, desi acelea erau timpuri dificile", a declarat marti Medvedev, relateaza Reuters, citeaza NewsIn.

Ministrul sanatatii, Tatiana Golikova, urmeaza sa puna la punct o strategie impotriva consumului de baturi alcoolice. "Trebuie sa pregatim un program corespunzator si sa luam masurile adecvate", a declarat Medvedev.

Un raport realizat de revista medicala The Lancet, saptamana trecuta, a aratat ca alcoolul provoaca jumatate dintre decesele inregistrate in randul rusilor cu varste intre 15 si 54 de ani.

Votca face parte din cultura Rusiei, in pofida eforturilor liderilor precedenti de a pune capat acestui obicei.

O campanie impotriva alcoolului, lansata in 1986 de presedintele Mihail Gorbaciov, a dus la o dezvoltare masiva a productiei ilegale de alcool de slaba calitate, rusii incepand astfel sa bea parfumuri sau alte lichide de acest tip care contin alcool.

Scaderea populatiei din Rusia ii ingrijoreaza insa pe lideri. Un raport al ONU din luna aprilie a aratat ca alimentatia nesanatoasa, fumatul si consumul masiv de alcool a provocat un numar mare de bolnavi de inima. Combinat cu emigratia si decesele violente, acest fapt ar putea provoca scaderea populatiei ruse de la 142 de milioane, in prezent, la 131 de milioane de persoane, in 2025.

In plus, Guvernul de la Moscova incearca sa-i dezvete pe rusi si de jocurile de noroc. Astfel, incepand din 1 iulie, toate cazinourile si salile de jocuri de noroc sunt inchise, acest gen de activitati fiind permise doar in patru regiuni din Rusia, situate la distante mari de orasele principale.

Potrivit revistei The Lancet, citata de AFP, speranta de viata a rusilor este de 59 de ani pentru barbati si 72 de ani pentru femei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.