Marea Britanie a luat in calcul posibilitatea de a lansa un atac chimic asupra Tokyo cu aproximativ un an inainte ca bombardamentele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki sa puna capat celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit unor documente britanice desecretizate vineri si citate de AFP.
Acest plan, ascuns timp de 65 de ani, prevedea utilizarea de gaz chimic impotriva civililor japonezi in 1944. Desi a ramas in stadiul de proiect, un document detaliat descrie masurile care trebuie luate pentru ca atacul sa provoace cat mai multe victime, informeaza NewsIn.

In text, profesorul Brunt descrie metodologia recomandata pentru o astfel de operatiune. Astfel, el sugereaza ca bombardamentele initiale sa fie lansate asupra celor mai populate zone urbane, in care sa fie folosite dispozitive incendiare "suficiente pentru a incendia aceste zone mari". O data ce cladirile incendiate din Tokyo sunt distruse, Brunt recomanda ca atacul cu gaz "pe cele mai moderne strazi" din capitala poate incepe.

Profesorul avertizeaza totusi ca dispunerea strazilor din Tokyo nu este propice unei astfel de operatiuni. "In zonele cu numeroase constructii, dupa modelul tipic japonez, unde strazile sunt stramte, propagarea unui nor de gaz ar fi pusa in dificultate de suprafata mica a strazilor", scrie Brunt.

Atacul urma sa aiba loc in vara anului 1944, insa trebuiau evitate ploile de sezon, deoarece frigul poate diminua efectele gazului. In cele mai populate zone din capitala japoneza, "un mare numar de bombe mici" ar fi necesar, a avertizat profesorul.

Potrivit lui Mark Dunton, istoric la Arhivele Nationale britanice, acest document este interesant deoarece arata faptul ca este posibil ca Marea Britanie sa se fi gandit la acest lucru "inaintea Statelor Unite".

Washingtonul a lansat bombe nucleare asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, la 6, respectiv 9 august 1945, provocand moartea a peste 210.000 de persoane. La mai putin de o saptamana dupa atacul de la Nagasaki, mai precis la 15 august 1945, Japonia a anuntat ca va capitula, punand astfel capat celui de-al Doilea Razboi Mondial


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.