Teheranul a vizat din nou Marea Britanie duminica, acuzand-o ca de doi ani complota impotriva scrutinului prezidential din 12 iunie, relateaza AFP.

"Marea Britanie complota de mai bine de doi ani impotriva alegerilor prezidentiale", a spus ministrul de externe, Manouchehr Mottaki, la o intalnire cu diplomati straini.

"Am observat un aflux din Marea Britanie inainte de alegeri", a precizat el, vorbind despre prezenta "unor elemente cu legaturi cu serviciile secrete britanice". Marea Britanie "dorea ca nimeni sa nu voteze", a subliniat ministrul, citat de NewsIn.

Vineri, ghidul suprem Ali Khamenei a criticat Londra. "Diplomatii unor state occidentale, care pana acum ni se adresau in limbajul diplomatic, si-au aratat adevarata fata, in primul rand guvernul britanic", a subliniat el, in fata multimii care striga "Jos cu Marea Britanie!".

Londra l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Iranului si a calificat declaratiile ca fiind inacceptabile.

Ministrul britanic de externe, David Miliband, a subliniat sambata ca nu-i va permite ghidului suprem iranian Ali Khamenei sa transforme manifestatiile in curs in Iran intr-o lupta intre cele doua tari.

"Manifestantii de la Teheran au dat dovada de demnitate", a scris el, in The Sun.

"Ayatollahul Khamenei a incercat sa arunce responsabilitatea pe umerii Occidentului, dar nu vom permite nimanui sa transforme ceea ce se intimpla la Teheran intr-o lupta intre Marea Britanie si Iran. Mesajul meu catre poporul iranian este simplu: voi sunteti cei care trebuie sa decideti viitorul tarii voastre", a declarat ministrul.

Miliband a deplans miercuri "violentele si mai ales decesele" inregistrate in cursul manifestatiilor din Teheran, dar a spus ca aceasta criza din Iran "nu constituie o scindare intre Iran si Occident".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.