Politia austriaca va ancheta acuzatiile unui deputat care il implica pe liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad in uciderea in 1989 la Viena a unui opozant kurd, a declarat ministrul de externe, Michael Spindelegger, relateaza AFP.

Acuzatiile lansate joi de Peter Pilz, purtatorul de cuvant al Verzilor austrieci, vor fi examinate de politie. Trebuie verificat "daca este ceva adevarat, inainte de a merge mai departe", a adaugat Pilz, potrivit NewsIn.

Pilz a prezentat presei marturia inedita a unui traficant de arme german, care a spus ca i-a livrat arme lui Ahmadinejad in iulie 1989 la Viena, inainte de asasinarea lui Abdel Rahman Ghassemlou, opozant kurd.

Ghassemlou, secretar general al partidului democratic din Kurdistan-Iran (PDKI), miscare de opozitie interzisa de Teheran, a fost ucis la 12 iulie 1989, impreuna cu doi colaboratori, de un comando care nu a fost prins.

Martorul, audiat la 6 aprilie 2006 de autoritatile italiene antimafie in timp ce executa o sentinta cu inchisoarea la Trieste, a spus ca s-a aflat in contact cu serviciile iraniene in 1989 in cadrul traficului cu arme. El a spus ca, inainte de asssinat, a livrat circa sase arme in cursul unei intalniri la ambasada iraniana din Viena, la care a participat si Ahmadinejad.

"A treia intalnire a avut loc la ambasada iraniana in prima saptamana din iulie 1989. Erau prezenti trei iranieni, printre care un oarecare Mohamed, care apoi a devenit presedintele Iranului", a spus martorul.

Iranul a negat ca ar fi fost implicat in asasinat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.