Coreea de Nord ar putea lansa, la inceputul lunii iulie, o racheta cu raza lunga de actiune in directia insulei americane Hawai, a afirmat joi presa japoneza, citand o analiza a Ministerului Apararii.
Potrivit unui raport al Ministerului nipon al Apararii, citat de cotidianul Yomiuri Shimbun, Phenianul ar putea lansa o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong-2 spre insula japoneza Okinawa, Guam sau insula americana Hawai.

Dar un tir in directia Okinawa sau Guam este "extrem de improbabil", pentru ca primul etaj al rachetei ar cadea in largul Chinei sau pe teritoriul japonez, potrivit ziarului care citeaza raportul. Daca racheta ar fi lansata in directia Hawai, primul etaj s-ar putea prabusi in Marea Japoniei, racheta continuandu-si drumul deasupra nordului Japoniei spre America de Nord.

Coreea de Nord a lansat deja trei rachete cu raza lunga de actiune, in 1998, 2006 si anul acesta. Ultimul test dateaza din 5 aprilie cand Phenianul lansase o racheta care oficial transporta un satelit, folosind ca lansator o racheta Taepodong-2, capabila sa ajunga teoretic in statul american Alaska. Primul etaj al rachetei cazuse in Marea Japoniei si celelalte doua in Oceanul Pacific, anuntasera Japonia si armata americana, aminteste NewsIn.

Coreea de Nord a incheiat lucrarile pregatitoare la un nou aerodrom de lansare de rachete cu raza lunga de actiune situat pe coasta nord-vestica, a anuntat marti presa sud-coreeana.

Potrivit Ministerului Japonez al Apararii, urmatorul tir ar putea interveni intre 4 si 8 iulie. Testul din 2006 avusese loc in 4 iulie, de ziua nationala a Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.