Liderul grupului socialist din Parlamentul European a avertizat joi ca grupul sau va refuza sa aprobe la jumatatea lunii iulie realegerea lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, contrar celor dorite de liderii din UE, relateaza AFP.

"Barroso nu este un candidat bun. Grupul socialist nu va vota pentru el in iulie si nu vom accepta sa existe un vot in iuilie. Este prematur", a spus germanul Martin Schulz, care participa la o reuniune a liderilor socialisti europeni cu ocazia summitului UE de la Bruxelles.

Avand in vedere refuzul socialistilor, Schulz a spus ca nu va exista majoritate in PE pentru realagerea lui Barroso in sedinta inaugurala a PE la jumatatea lunii iulie la Strasbourg.

Insa situatia se poate schimba, daca sustinatorii votului - incepand cu conservatorii din PPE - accepta "o alianta cu antieuropenii", a spus Schulz.

Noul PE are 182 eurodeputati socialisti, conservatorii au 264, liberalii 80 si Verzii 53.

Chiar daca Barroso este sigur ca va obtine sustinerea politica a Celor 27 pentru un nou mandat la summitul de joi, confirmarea sa de catre PE, unde are multi inamici, face obiectul unei batalii pe calendar.

Majoritatea liderilor UE ar dori, ca si conservatorii, un vot in PE de la jumatatea lunii iulie, dar socialistii, Verzii si o parte a liberalilor, care ar dori o alta candidatura, refuza, pentru ca vor sa cunoasca mai intai soarta Tratatului de la Lisabona.

Totul va depinde deci de negocierile in curs intre grupurile politice si guvernele din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.