Al doilea referendum irlandez pentru Tratatul de la Lisabona, care va fi organizat in toamna, va permite obtinerea unui "vot masiv" in favoarea textului, a dat asigurari joi secretarul de stat irlandez pentru afaceri europene, Dick Roche, citat de AFP.

"Sunt convins ca, daca logica este cea care dicteaza deciziile Consiliului (European - n.red.), si asa va fi, vom obtine garantii care ne vor permite sa ne intoarcem in fata populatiei irlandeze si sa obtinem un vot pozitiv masiv", a declarat Roche pentru postul britanic de radio BBC 4, potrivit NewsIn.

Intrebat despre posibilitatea unei ratificari a tratatului pana la Craciun, secretarul de stat a raspuns ca acest lucru se va intampla "mai devreme".

Roche a dat asigurari ca garantiile cerute de Irlanda in schimbul organizarii unui al doilea referendum nu vor necesita semnarea unor protocoale, ceea ce ar risca reaparitia dezbaterii privind Tratatul.

"Inca din prima zi am spus neincetat ca garantiile ar fi specific irlandeze si ca nu vor ingradi (drepturile - n.red.) niciunui stat membru", a declarat Roche.

Liderii Uniunii Europene (UE), reuniti joi si vineri la Bruxelles, urmeaza sa dea Irlandei asigurarile necesare organizarii unui nou vot pentru tratatul respins la un prim scrutin de 53,4% dintre irlandezi, la 12 iunie 2008. De aceasta data insa, sondajele prevestesc un vot majoritar pozitiv.

UE va opta pentru un document juridic constrangator care asigura ca tratatul nu va afecta cu nimic trasaturile specifice ale Irlandei: neutralitatea sa militara, interzicerea avortului si rata de impozitare foarte mica. In plus, Dublinul isi va pastra comisarul sau european.

Totusi, cele 27 de state membre nu isi vor lua angajamentul de a ratifica aceste "garantii", sub forma unui protocol, cu scopul de a nu relansa o dezbatere cu privire la textul care va eficientiza activitatea institutiilor europene. Intre timp, presedintele eurosceptic ceh Vaclav Klaus a cerut deja ca tratatul sa fie supus inca o data votului in Parlamentul de la Praga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.