Pana la doua milioane de persoane manifesteaza la Teheran pentru a-l sustine pe candidatul invins la alegerile prezidentiale, Mir Hossein Moussavi, au declarat autoritatile care supravegheaza protestul.
Potrivit unui jurnalist AFP, este vorba de sute de mii de persoane. Protestatarii sfideaza astfel o interdictie a autoritatilor, citeaza NewsIn.

Doi politisti care supravegheaza manifestatia au spus ca este vorba de "cel putin un milion si jumatate de persoane", respectiv "pana la doua milioane".

Strada Azadi, pe care s-au reunit manifestantii in cursul dupa-amiezii, este locul unde au loc de obicei ceremoniile organizate pentru comemorarea revolutiei islamice din 1979. Aceasta are peste 50 de metri latime si aproximativ patru kilometri lungime. Cea mai mare parte a acestei sosele importante din capitala iraniana este ocupata de manifestanti.

Televiziunea iraniana nu a difuzat imagini cu manifestatia, in schimb a acoperit-o pe larg pe cea de duminica, a sustinatorilor presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Sotia lui Moussavi a declarat pentru AFP ca vor merge "pana la capat" pentru a contesta realegerea lui Ahmadinejad. "Moussavi si cu mine vom merge pana la capat", a spus Zahra Rahnevard, care a facut campanie impreuna cu sotul sau pentru alegerile din 12 iunie.
Moussavi a contestat rezultatul acestor alegeri pe langa autoritatile competente si se bucura de sustinerea populara.

"Strada este plina", a spus un martor, adaugand ca manifestantii ii asteapta pe Moussavi si alti lideri reformisti care au sustinut apelul sau pentru anularea rezultatelor alegerilor prezidentiale. Presedintele in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad a castigat alegerile de vineri cu 63% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, pe care Moussavi le-a contestat deja, relateaza NewsIn.

Purtand haine verzi, culoarea folosita in campanie de Moussavi, si portrete ale acestuia, manifestantii scandau: "Moussavi, ia inapoi voturile noastre".

Potrivit AFP, Mir Hossein Moussavi si un alt candidat de opozitie, Mehdi Karoubi, au asistat la manifestatia de astazi intr-o masina. Cei doi sunt imbracati in tinuta civila, inclusiv Karoubi, care este membru al clerului. Acestia se afla intr-o masina de teren alba, care avanseaza lent in ritmul manifestantilor, fiind protejata de agenti de securitate in civil.

Fostul presedinte reformator Mohammad Khatami urmeaza sa se alature manifestantilor. In primul sau mesaj public de dupa scrutin, Khatami, care l-a sustinut pe Moussavi, a aparat dreptul sustinatorilor acestuia de a protesta pasnic. "Eram decis sa iau parte la demonstratia pasnica de astazi si sa va vorbesc pentru a-mi exprima protestul fata de nedreptatea care s-a facut poporului si revolutiei", se arata intr-un comunicat al lui Khatami, citat de Reuters. "Ne vom continua miscarea de protest, in pofida interzicerii manifestatiilor", a mai declarat acesta.

Dupa doua zile de violente, astazi, sustinatorii lui Ahmadinejad, aflati pe motociclete si inarmati cu bate, au atacat simpatizantii lui Mousavi, in timp ce acestia participau la un mars in centrul capitalei. Martorii au relatat ca au existat ciocniri intre cele doua grupuri, desi scutierii erau prezenti la fata locului.

Expertii se asteapta ca autoritatile iraniene sa foloseasca forta pentru a pune capat protestelor


Situatia din Iran nu se va linisti prea curand, iar autoritatile vor folosi si mai mult forta, pentru a tine sub control protestele, subliniaza un expert citat de CNN.

Modul in care va evolua in continuare situatia din Iran depinde de ce vor face candidatii de opozitie in urmatoarele zile, afirma expertul in Iran Karim Sadjadpour. "Niciodata, in 30 de ani de istorie a republicii islamice, nu am vazut elita revolutionara atat de divizata", a subliniat acesta. Atat fostul presedinte de centru, ayatollahul Akbar Hashemi Rafsanjani, unul dintre fondatorii regimului, cat si fostul premier moderat Mir Hossein Mousavi sunt candidati de opozitie.

"Ei considera ca alegerile au fost furate si ca majoritatea opiniei publice este de partea lor. Planifica mai multe proteste publice, astfel ca acest tumult ar putea sa nu se stinga prea curand", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste masurile pe care le va lua regimul in contextul protestelor, liderii iranienii "au facut o stiinta din represiune", a subliniat Sadjadpour. "Inainte de alegeri au inlesnit restrictiile politice si sociale pentru ca au vrut sa proiecteze o o fata democratica. Dar in astfel de momente, cand manifestatiile scapa de sub control, folosesc forta pentru a le inabusi din fasa. Asa ca anticipez ca vor folosi in continuare forta pentru a se asigura ca nu scapa de control", a adaugat acesta.

Marea intrebare este, insa, ce va face liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Potrivit unor surse, el ar putea fi de acord cu lansarea unei anchete. Sadjadpour este de parere ca ghidul suprem nu va interveni decat daca simte ca ii este pusa in pericol pozitia: "Ahmadinejad a fost candidatul sau, asa ca nu este chiar un actor obiectiv".

Inca patru ani de presedintie Ahmadinejad inseamna, in primul rand, ca politica agresiva fata de Occident nu se va schimba, a subliniat expertul. "In ceea ce priveste relatia Statele Unite-Iran, simpla prezenta a lui Ahmadinejad poate fi un obstacol de netrecut pentru construirea increderii. El apasa cele mai nepotrivite butoane in ceea ce priveste problemele de politica interna americana, prin negarea Holocaustului si atitudinea beligeranta fata de Israel", a apreciat analistul.

Nici pe plan intern situatia nu este mai buna, in conditiile in care Ahmadinejad nu a gestionat bine economia, care a inregistrat una dintre cele mai mari rate ale inflatiei din lume si o crestere a somajului, aminteste Sadjadpour.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.