Ministrii de externe ai UE reuniti la Luxemburg au decis, la cererea Romaniei, sa nu reia negocierile cu R. Moldova pentru un nou acord "pana cand Chisinaul nu va corecta politica de vize fata de cetatenii romani", a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"Concluziile adoptate de ministrii UE sunt legate de mandatul de negociere pentru un nou acord UE-R. Moldova. La cererea Romaniei, aceasta negociere nu va avea loc pana cand Chisinaul nu va corecta politica de vize fata de Romania", a spus ministrul roman pentru NewsIn.

In plus, in cadrul concluziiilor adoptate luni la Consiliul pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), ministrii UE exprima "preocupari serioase in legatura cu incalcari ale drepturilor omului in R. Moldova" si cere investigatii transparente si exigente a evenimentelolr de dupa alegerile din aprilie. In plus, potrivit sefului diplomatiei romane, consiliul de ministri de externe arata ca este inacceptabila folosirea violentei in scopuri politice.

Totodata, autoritatile de la Chisinau sunt chemate sa asigure libera si corecta desfasurare a alegerilor anticipate, in conformitate cu standardele OSCE. In acest sens, este necesar ca toate formatiunile politice sa aba acces la mass-media, a aratat ministrul de externe.

"Sunt niste concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia sa aiba loc maine, nu se mai tine", a declarat Cristian Diaconescu.

Surse de la Bruxelles declarasera recent pentru NewsIn ca ministrii de externe ai UE intentioneaza sa conditioneze lansarea negocierilor pentru un nou acord UE-Republica Moldova de ridicarea de catre Chisinau a vizelor pentru romani si de respectarea principiilor bunei vecinatati de catre Republica Moldova. Noul acord ar urma sa inlocuiasca actualul cadru de colaborare intre R. Moldova si Uniunea Europeana si sa introduca noi domenii de cooperare, accentuand apropierea Republicii Moldova de UE.

Chisinaul a reintrodus obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani imediat dupa violentele postelectorale din 7 aprilie, cand a invinovatit Romania de implicare intr-o tentativa de lovitura de stat si l-a expulzat pe ambasadorul roman Filip Teodorescu. Practic, prin aceasta masura, Republica Moldova a denuntat un acord pe care il semnase cu Uniunea Europeana la sfarsitul anului 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.