Dupa refuzul presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko de a participa la summitul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva de la Moscova, Kremlinul pregateste un razboi al gazului cu Minsk, anunta publicatia rusa Kommersant in editia de luni

La sfarsitul lunii mai, consilierul pe probleme economice de la Ambasada Rusiei din Belarus, Andrei Kuznetov, spunea ca Minskul nu achita totalitatea facturilor pentru gazul rusesc. Potrivit diplomatului rus, "plata se efectueaza in limita a 150 de dolari", in conditiile in care "pretul gazului in primul semestru era de 210 de dolari pentru o mie metri cubi". Minskul "nu a observat" ca in primul semestru din 2009 pretul a crescut de la 128 de dolari pana la 210 de dolari pentru o mie de metri cubi si a efectuat platile pentru gaz conform pretului initial, acumuland o datorie la Gazprom pentru perioada de iarna de circa 70 milioane de dolari, scrie Kommersant.

La sfarsitul lunii mai, in cadrul negocierilor dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si omologul sau belarus, Aleksandr Lukasenko, de la Zavidovo, aparent a fost gasita solutia. Moscova a fost de acord ca Minskul sa achite gazul rusesc la pretul de 150 de dolari pentru o mie de metri cubi si in acelasi timp termenul final pentru achitarea gazului a fost amanat pentru sfarsitul anului, adauga publicatia rusa.

Insa partile nu au anuntat ca aceasta intelegere sa fi fost sustinuta printr-un acord. Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat duminica pentru Kommersant ca "anul acesta nu s-au facut modificari in contractul cu Belarus". Aceasta situatie poate fi folosita de Rusia drept instrument de presiune asupra Minskului, care ar putea cere respectarea contractului din 2006, considera publicatia rusa. Monopolul rusesc al gazelor naturale "are deja pretentii financiare fata de Belarus", a declarat pentru Kommersant o sursa din cadrul companiei.

In acelasi timp, Minskul a inceput deja sa se pregateasca pentru o confruntare cu Moscova. Purtatorul de cuvant al comitetului de stat al vamilor din belarus, Aleksandr Tisenko, a anuntat duminica ca Lukasenko i-a cerut sa se pregateasca pentru "posibilitatea controlului vamal la granita cu Rusia". "Din partea rusa exista deja astfel de masuri", a adaugat acesta, citeaza NewsIn.

Probabil, adauga Kommersant, conflictul deja a degenerat la nivel guvernamental. Potrivit agentiei Belta, in ultimele zile premierul rus Vladimir Putin a avut doua discutii telefonice de urgenta cu omologul sau belarus, Serghei Sidorski.

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a anuntat duminica dimineata ca nu va participa la summitul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva, organizatie regionala pe care Moscova spera sa o utilizeze ca pe o contrapondere la NATO, formata din Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan, decizie luata ca raspuns la atitudinea Rusiei in conflictul pe care cele doua tari il au pe tema produselor lactate din Belarus.

Serviciul rus pentru protectia consumatorilor a interzis in data de 6 iunie importul a peste 1.000 de tipuri de produse lactate din Belarus, motivand aceasta decizie prin faptul ca producatorii acestora nu respecta noua legislatie vamala a Rusiei, care a intrat in vigoare inca din decembrie 2008. Embargoul impus Belaruslui poate provoca o pierdere de peste un miliard de dolari pe an pentru Minsk.

Economia belarusa, foate putin modernizata dupa caderea URSS, ramane dependenta de piata, de credite si de subventiile indirecte ruse. Rusia spera de mult sa obtina proprietatea asupra unei parti a marilor societati belaruse din sectoarele agricol, chimic sau petrolier.

De asemenea, Minskul a reactionat dur la vestea semnarii Acordului privind Fortele Comune de Reactie Rapida, calificandu-l drept "ilegitim" si neconform cu statutul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva . In acest sens, a fost trimisa o scrisoare de protest Secretariatului CSTO, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului belarus de Externe, Andrei Popov. "A nesocoti pozitia unui stat membru al organizatiei este ceva inadmisibil si orice decizie luata impotriva vointei unui stat membru este ilegitima", a spus purtatorul de cuvant.

Amintind de absenta lui Lukasenko la summit, Medvedev a spus ca regreta faptul ca dosarul "tehnic" al laptelui nu a fost tratat in mod bilateral si ca Lukasenko nu i-a telefonat ca sa-l anunte ca isi anuleaza vizita. "Sper ca aceasta isterie in ceea ce priveste carnea si laptele nu va impiedica activitatile fortei comune de reactie rapida", a spus Medvedev. El a invitat cele doua tari care nu au semnat acordul "sa reflecteze" si sa revina asupra deciziei lor. Absenta lor nu are totusi "nimic dramatic", a completat Medvedev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.