Israelul a cerut comunitatii internationale sa actioneze "fara concesii" impotriva Iranului si in special in privinta programului sau nuclear, dupa victoria presedintelui ultraconservator, Mahmoud Ahmadinejad, la alegerile prezidentiale din Iran

"Avand in vedere victoria regimului lui Ahmadinejad, comunitatea internationala trebuie sa actioneze fara concesii impotriva programului nuclear al Iranului si in ceea ce priveste ajutorul acordat de aceasta tara unor organizatii teroriste implicate in tentative de destabilizare in regiune", a afirmat ministrul israelian al afacerilor externe, Avigdor Liberman, citeaza NewsIn.

Anterior, viceministrul afacerilor externe, Danny Ayalon, declarase la randul sau ca realegerea lui Ahmadinejad arata ca "amenintarea iraniana este cu atat mai grava". Ayalon a cerut comunitatii internationale "sa opreasca programul nuclear iranian si terorismul iranian".
Premierul Benjamin Netanyahu considera ca programul nuclear iranian este o "amenintare existentiala" pentru statul israelian. Acesta urmeaza sa revina in aceasta seara asupra acestei teme, cu un important discurs de politica externa.

Mahmoud Ahmadinejad spune ca realegerea sa, "libera si corecta", este o mare victorie

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a respins sambata acuzatiile de frauda ale contracandidatului moderat, spunand ca realegerea sa pentru un nou mandat de patru ani in fruntea tarii, in urma unui scrutin pe care il considera "total liber si corect", este o "mare victorie"

'"Oamenii au votat pentru politicile mele", a spus candidatul ultraconservator la alegerile prezidentiale, in primul sau mesaj de dupa scrutin, transmis la televiziune. "Au fost alegeri libere si corecte", a adaugat Ahmadinejad, fara a face referire directa la acuzatiile fostului premier Mirhossein Mousavi, care a denuntat o serie de nereguli la vot.

In timp ce Ahmadinejad vorbea pentru public, sustinatorii lui Mousavi se confruntau cu politia in mai multe piete din Teheran, strigand lozinci antiprezidentiale, relateaza Reuters.

"Toata lumea ar trebui sa respecte votul poporului...avem nevoiede o atmosfera calma pentru a construi tara", a spus Ahmadinejad.
Ahmadinejad, care a venit la putere in 2005, pledand pentru recladirea valorilor revolutiei islamice din 1979, si-a acuzat contracandidatii de coruptie in timpul campaniei. La randul lor, acestia au spus ca presedintele in exercitiu minte in ceea ce priveste economia, care sufera de pe urma inflatiei mari.

Odata cu acest scrutin, "poporul iranian a dat speranta natiunilor si i-a dezamagit pe cei care doreau sa-i faca rau", a mai spus Ahmadinejad. "Mergem pe o noua cale azi, care, chiar daca merge in acelasi sens ca precedenta, se face la un nivel si cu o perspectiva mai inalta", a mai spus presedintele iranian, calificandu-si victoria drept o "uriasa epopee".

Presedintele le-a cerut sustinatorilor sai sa manifesteze astazi, incepand de la ora locala 17.00 (15.30, ora Bucurestiului), in piata Vali-Asr din centrul Teheranului. Ulterior, Ahmadinejad si-a reluat discursul de campanie, centrat pe lupta impotriva "profitorilor" regimului, pe care i-a asociat cu Moussavi.


Casa Alba examineaza acuzatiile de fraude la alegerile din Iran

Casa Alba a spus sambata ca urmareste indeaproape evolutia situatiei din Iran, dupa alegerile prezidentiale, si examineaza cu precadere acuzatiile de frauda ce vizeaza victoria anuntata a presedintelui in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad, relateaza AFP.

"Ca si restul lumii, suntem impresionati de dezbaterea aprinsa si de entuziasmul pe care le-au generat aceste alegeri, in special in randul tinerilor iranieni", a declarat intr-un comunicat Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

"Continuam sa urmarim indeaproape situatia in intregime, inclusiv informatiile referitoare la nereguli", a adaugat Gibbs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.