Viitorul presedinte al Comisiei Europene trebuie desemnat fara intarziere, a declarat miercuri actualul titular al acestui post si candidat pentru un al doilea mandat, Jose Manuel Barroso, care refuza amanarea deciziei pana la toamna.

"Consiliul si Parlamentul European trebuie sa ia aceasta decizie, fireste in bata tratatului european, iar tratatul in vigoare acum este cel de la Nisa", a spus el, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Deciziile luate in UE trebuie sa respecte in toate cazurile tratatul in vigoare", a subliniat Barroso.

Aplicarea stricta a Tratatului de la Nisa presupune ca liderii europeni sa-si desemneze candidatul oficial inca de la summitul din 18-19 iunie, a explicat Barroso. Sefii de state si de guverne sunt cei care trebuie sa desemneze ocupantul acestui post, inainte ca alegerea sa fie prezentata Parlamentului European.

Barroso, al carui mandat se incheie in noiembrie, nu vrea va decizia sa fie luata dupa eventuala intrare in vigoare a Tratatului de la Lisabona, cum sugereaza Franta si Germania, care ar prefera o simpla sustinere de principiu pentru Barroso saptamana viitoare.

Tratatul de la Lisabona, asupra caruia este prevazut un referendum in octombrie in Irlanda, prevede o suplete mai mare pentru institutiile europene, mai ales pentru CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.