Fostul presedinte al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, numarul doi pe listele Partidului Comunistilor pentru parlamentarele din aprilie, si-a anuntat miercuri oficial retragerea din Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM).

Lupu si-a anuntat demisia in fata presei, cu un sfert de ora inainte de inceperea sedintei Legislativului in care ar urma sa fie investit noul guvern condus de Zinainda Greceanii, urmand ca ulterior sa fie dizolvat actualul Parlament si sa fie anuntate alegeri parlamentare anticipate.

Alegerile anticipate survin dupa ce Legislativul moldovean nu a reusit de doua ori consecutiv alegerea unui sef de stat. Majoritatii comuniste, care detine 60 din cele 101 mandate, i-a lipsit un singur vot pentru a putea alege un presedinte si a-si asigura stabilitatea la putere pentru urmatorii patru ani, relateaza NewsIn.

"Interesul national nu poate fi monopolizat de un singur partid si folosit ca instrument de manipulare, divizand societatea in 'patrioti' si 'tradatori'. Anume asta s-a incercat dupa 7 aprilie", a declarat Marian Lupu, citat de UNIMEDIA, inainte de sedinta Parlamentului, anuntandu-si retragerea din cadrul PCRM.

Lupu a fost membru al Partidului Comunistilor din noiembrie 2005, dupa ce la 24 martie 2005 a fost ales presedinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 65 de voturi din cele 101.

In fata presei, Marian Lupu a criticat dur miercuri politica Partidului Comunistilor, spunand ca nu mai vrea sa participe intr-o viitoare campanie pentru anticipate "in care se va merge pe amenintari, santaj si cu un limbaj injurios".

"Ce voi face mai departe urmeaza sa decid. Deocamdata, nu ma voi implica in viata politica activa si nu voi conlucra cu cele doua extreme politice (puterea comunista si opozitia liberala – n.red.), care risca sa devina si ridicole. Toate evenimentele postelectorale din 7 aprilie trebuie investigate echidistant si transparent", a declarat Marian Lupu, citat de portalul Stirea Zilei. El a adaugat ca nu este de acord cu acuzatiile lansate reciproc, dupa protestele din 7 aprilie, intre PCRM si opozitia parlamentara, cu incalcarea prezumptiei nevinovatiei.
Liderii celor trei partide liberale parlamentare de opozitie – Mihai Ghimpu, Serafim Urechean si Vlad Filat – au salutat retragerea lui Marian Lupu din cadrul PCRM. "El stie ce s-a intamplat dupa 7 aprilie", a declarat Vlad Filat. Mihai Ghimpu a spus ca nu-l primeste pe Lupu in PL, dar ca, probabil, acesta va fi liderul polului social-democrat, care ar putea face coalitie cu PCRM dupa alegeri.

Marian Lupu era vazut ca una din figurile cele mai prooccidentale si carismatice ale Partidului Comunistilor, la care a aderat suficient de tarziu pentru a nu fi considerat un insider de catre aripa conservatoare a partidului. Era considerat un personaj care ar fi avut potentialul de coagula un nou pol de putere in interiorul PCRM. In plus, ultimele sondaje il plasau pe Marian Lupu pe locul doi in topul popularitatii personalitatilor politice, la foarte mica distanta de presedintele Voronin.

Inca la inceputul lunii, stirea retragerii lui Lupu din PCRM a fost publicata de site-ul postului de radio Europa Libera, insa la scurt timp a fost retrasa si Marian Lupu a negat ca ar fi facut asemenea afirmatii in interviul acordat acestui post de radio. Contactat de NewsIn, Lupu a spus atunci ca "aceste lucruri nu au fost spuse" in interviul pe care l-a acordat Europei Libere si ca i se pare "un joc manipulator, greu de spus din partea cui". El a precizat ca deciziile in privinta a ce si cand va face ii apartin personal si vor fi anuntate personal in mod public la momentul oportun.

Aceste evolutii de pe scena politica moldoveana intervin dupa ce la sfarsitul lunii mai Lupu facuse unele afirmatii dure si sugerase ca refuza functia de premier, care i-ar fi fost oferita de presedintele Voronin pana dupa eventualele alegeri legislative anticipate.

"Suntem pe timp de criza la patrat si experimentele contin in sine multiple riscuri. In cazul cand nu se alege seful statului si vor fi organizate alegeri anticipate, mi se pare absolut fireasca si logica respectarea unei continuitati in exercitarea mandatului actualului Guvern in corpore. Asta ar fi mai mult decat o situatie de normalitate – ar fi o necesitate stringenta. Cei care tin in prezent mana pe pulsul proceselor macroeconomice si sociale nu au dreptul sa se retraga. O echipa noua, oricat de performanta ar fi ea, ar avea nevoie de o elementara perioada de initiere, de evaluare a perspectivelor, or, in perioada dintre scrutine va fi nevoie nu de lansarea unui program guvernamental, ci de mentinerea stabilitatii preexistente", explica Marian Lupu. "Deci, fie ma implic sa fac treaba, ceea ce presupune garantii de durabilitate pentru o maxima eficienta, sau nu ma implic deloc", spusese Marian Lupu.

Marian Lupu s-a nascut la 20 iunie 1966 in municipiul Balti. A absolvit Facultatea de Comert si Economie a Universitatii de Stat din Moldova. Urmeaza apoi studii postuniversitare in perioada 1987-1991 la Academia economica "A. Plehanov" de la Moscova si la Universitatea de Stat din Moldova. Din anul 1991 a lucrat in cadrul Departamentului de Relatii Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, in anul 1997 devine director al Departamentului de Relatii Economice Externe. La 24 mai 2001 este numit in functia de ministru adjunct al economiei, iar la 5 august 2003 - in functia de ministru al economiei.

La 6 martie 2005 a fost ales deputat in Parlament pe lista Partidului Comunistilor din Republica Moldova, desi nu era in acel moment membru de partid. La 24 martie 2005 este ales in functia de presedinte al Parlamentului, iar in noiembrie se inscrie in PCRM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.