Doi cetateni straini, intre care un angajat al ONU, se numara printre cele 11 persoane ucise marti seara intr-un atentat sinucigas comis impotriva unui mare hotel din Peshawar, in nord-vestul Pakistanului

"Sunt doi straini printre persoanele care au murit", a declarat pentru AFP ministrul informatiei din provincie, Mian Iftikhar Hussain, care insa nu a oferit detalii despre identitatea acestora, citeaza NewsIn.

Unul dintre acestia lucra pentru Natiunile Unite, a precizat, la randul sau, seful administratiei districtului Peshawar, Sahibzada Anees.

Ministrul provincial pentru caritate islamica, Zarshaid Khan, a declarat pentru AFP ca in momentul in care s-a produs explozia participa in hotelul de cinci stele Pearl Continental la o reuniune cu reprezentanti ai unor donatori straini, cu scopul de a strange fonduri pentru refugiatii din valea Swat, unde trupele guvernamentale lupta cu talibanii.

Cel putin 11 persoane au fost ucise si 52 ranite in atentat, potrivit celui mai nou bilant furnizat de politie si de catre surse medicale. Bilantul s-ar putea agrava insa.

Este al saptelea atentat comis in decurs de o luna la Peshawar, oras cu 2,5 milioane de locuitori, cel mai mare din nord-vestul Pakistanului, situat nu departe de zonele in care armata se lupta de la sfarsitul lunii aprilie cu talibanii care au legaturi cu al-Qaida. Talibanii avertizasera de mai multe ori in ultimele zile ca isi vor intensifica atentatele pentru a-si razbuna mortii din aceasta ofensiva.

Aproape 2.000 de persoane au murit in ultimii doi ani in Pakistan in peste 230 de atentate, majoritatea sinucigase. Ele sunt comise de islamisti care au legaturi cu reteaua lui Osama ben Laden si care reproseaza Islamabadului ca s-a aliat cu Washingtonul, de la sfarsitul anului 2001, in razboiul contra terorismului.

Potrivit martorilor oculari, atentatul de marti seara a fost comis cu ajutorul unui vehicul incarcat cu peste 500 de kilograme de explozibil, care, dupa ce a trecut violent de bariera de securitate, s-a izbit de zidul hotelului si a explodat. Explozia a lasat un mare crater in urma si a distrus partea de vest a hotelului.

Pearl Continental nu mai este vizitat de persoane straine de mult timp, insa membrii unor ONG-uri ce inca lucreaza la Peshawar au obiceiul de a se intalni aici pentru a lua masa.

Atentatul aminteste de cel care a distrus in totalitate cel mai mare hotel al capitalei Islamabad, Marriott, la 20 septembrie 2008, cand un kamikaze a detonat un camion plin cu explozibil. Au murit atunci 60 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.