"O doamna romanca voteaza". Acesta este titlul imaginii de mai sus, considerata de BBC drept reprezentativa pentru Romania, cu ocazia euroalegerilor.
BBC a prezentat, sub forma unui test, imagini ale euroalegatorilor in port popular. Printre husari maghiari, bavarezi, studenti austrieci, apare si o batrana tiganca. Ce imagine credeti ca reprezinta Romania?

Cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, site-ul BBC a testat cunostintele vizitatorilor in matrerie de port popular ale catorva state membre. Testul, sub forma unui slideshow, contine sapte fotografii de la recentele alegeri, iar textul explicativ este urmatorul : "Cu alegeri in 19 tari membre UE, votantii s-au imbracat in port popular si au mers la urne. Puteti sa ghiciti originea costumelor?"

In cazul "portului popular romanesc" poza este destul de sugestiva caci pe fundal apare steagul Romaniei, iar votantul este o femeie de etnie roma, in varsta, lipsita de port popular. Textul care insoteste imaginea reprezentativa a Romaniei clarifica situatia: "Multi votanti in varsta, din noile state membre UE, au purtat haine traditionale si functionale toata viata".

La finalul slideshow-ului se gasesc raspunsurile: "Studenta la conservatorul din Viena; Femei slave din Spreevland, Germania; Husari mandri din Ungaria, Bavarezi in Bayrischzell, Germania; O doamna romanca voteaza; Munteni Bavarezi in Chiemgau, Bavaria"

Intentia nu este foarte greu de ghicit, contrastul dintre imaginea votantului roman si a celorlati fiind puternica, iar prezenta tricolorului nu pune in dificultate nicun "jucator" cu un minim simt al ironiei.

Ziua, face o paralela intre acest episod si intalnirea Reginei Maria cu varul ei, Regele George al V-lea, cand cand acesta i-a transmis reginei ca britanicii ii considerau pe romani "un neam inapoiat, inrudit cu popoarele din India".

Alegatoarea din Baleni apare si pe site-ul publicatiei Spiegel Online.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.