Numarul irlandezilor care ar vota in favoarea Tratatului de la Lisabona la un al doilea referendum, in toamna, a inregistrat o noua crestere, arata un sondaj publicat duminica, citat de AFP.

54% dintre cele 3.334 de persoane intervievate se declara gata sa voteze "da", fata de 28% "nu" si 18% cati sunt indecisi, potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne dupa alegerile europene organizate vineri in Irlanda.

Numarul celor care sustin tratatul creste astfel cu 2% fata de ultimul sondaj, realizat la jumatatea lunii mai.

Conform newsIn, irlandezii respinsesera cu 53,4% din voturi Tratatul de la Lisabona in iunie 2008, provocand o criza institutionala majora in Uniunea Europeana.

Irlanda a acceptat sa organizeze un nou referendum, asa cum o obliga Constitutia, dupa ce a primit garantii de la partenerii sai europeni, in special in privinta dreptului de a-si pastra comisarul european.

Sondajul, realizat de Lansdowne Marketing Research pentru RTE si cotidianul Sunday Independent, confirma ca sustinatorii Tratatului de la Lisabona nu sunt afectati de nepopularitatea guvernului condus de premierul Brian Cowen.

Partidul acestuia, Fianna Fail, nu a avut rezultate prea bune la triplul scrutin organizat vineri. Potrivit unor rezultate partiale, formatiunea de centru a avut un rezultat slab nu numai la cele doua legislative partiale organizate la Dublin, ci si la alegerile locale. Rezultatele europenelor nu vor fi cunoscute decat duminica seara.

Fine Gael, principalul partid de opozitie si mare castigator al localelor si legislativelor partiale, si-a repetat promisiunea de a prezenta o motiune de cenzura saptamana viitoare in Parlament. Guvernul are insa o majoritate confortabila.

"Este corect sa spunem ca am avut rezultate dezamagitoare", a recunoscut sambata Cowen. "Dar trebuie sa ne continuam sarcina pe care ne-am propus-o si sa ne ducem mandatul la capat, pana in 2012", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.