Presedintele american a declarat joi ca a venit la Cairo sa caute "un nou inceput intre musulmani si Statele Unite" si le-a propus sa lupte impreuna impotriva extremismului si violentei, relateaza AFP

Intr-un discurs foarte asteptat la Universitatea din Cairo, in fata a circa 3.000 de invitati, liderul american a cerut Israelului sa isi inceteze politica de colonizare a teritoriilor palestiniene si si-a repetat angajamentul in favoarea unui stat palestinian, citeaza NewsIn.

"Atata vreme cat relatiile noastre vor fi definite de diferentele dintre noi, le vom da forta celor care seamana ura, in loc de pace, celor care promoveaza conflictul, in loc de cooperare. Acest ciclu al neincrederii si discordiei trebuie sa inceteze. Am venit aici in cautarea unui nou inceput intre Statele Unite si musulmanii din toata lumea, un inceput fondat pe interesul si respectul reciproc, un inceput fondat pe acest adevar, ca America si islamul nu se exclud reciproc", a tinut sa precizeze Obama.

Relatiile dintre Statele Unite si lumea musulmana s-au deteriorat mult din cauza razboiului din Irak, a scandalurilor privind inchisorile Abu Ghraib din Irak sau Guantanamo din Cuba, precum si din cauza practicilor promovate de predecesorul lui Obama, George W. Bush, in numele luptei antiterorism, dupa atentatele de la 11 septembrie.

"Prima problema pe care trebuie sa o infruntam este extremismul violent, sub toate formele sale", a adaugat presedintele, vorbind despre "problemele specifice" pe care musulmanii si Statele Unite trebuie sa "infrunte, in sfarsit, impreuna".

"Am spus clar ca Statele Unite nu sunt si nu vor fi niciodata in razboi impotriva islamului"", a subliniat Obama, referindu-se la un discurs pe care l-a sustinut la Ankara. "Vom lupta totusi fara incetare impotriva extremistilor violenti care reprezinta o grava amenintare impotriva securitatii noastre", pentru ca Statele Unite "resping acelasi lucru pe care il resping toti oamenii, indiferent de religie, uciderea de barbati, femei si copii nevinovati", a adaugat acesta.

Subliniind "legatura de nezdruncinat" dintre Statele Unite si Israel, Obama a cerut in acelasi timp Ierusalimului sa inceteze colonizarea teritoriilor palestiniene: "Legaturile puternice ale Americii cu Israelul sunt bine cunoscute. Aceste legaturi sunt de nezdruncinat". In acelasi timp insa, presedintele american a afirmat ca "Statele Unite nu accepta legitimitatea continuarii colonizarii israeliene", care "incalca acordurile din trecut si dauneaza eforturilor de pace". "Colonizarea trebuie sa inceteze, a sosit momentul", a mai spus presedintele american.

Acesta a reafirmat ca Statele Unite sustin aspiratiile "legitime" ale palestinienilor de a avea un stat, subliniind ca "singura solutie" pentru conflictul cu Israelul este cea care prevede existenta a doua state.

In ceea ce priveste programul nuclear iranian, Obama a declarat ca acest dosar a ajuns intr-un "punct decisiv". Numeroase tari, in special occidentale, se tem ca Teheranul isi va folosi programul nuclear civil in scopuri militare.

Cu scurt timp inainte de discursul lui Obama, ghidul suprem iranian Ali Khamenei i-a acuzat pe americani ca mint in ceea ce priveste programul nuclear al tarii sale. "Am spus de mai multe ori ca vrem energie nucleara in scopuri pasnice si industriale. Dar ei repeta in continuare ca Iranul incearca sa obtina bomba nucleara. Facand acest lucru, isi atrag ura natiunii noastre", a mai spus presedintele american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.