Parlamentul ucrainean a adoptat, ieri, propunerea de revizuire a Constitutiei, vizand limitarea prerogativelor prezidentiale, precum si unele amendamente la Legea electorala, pentru a reduce riscurile de fraudare a alegerilor prevazute pentru 26 decembrie, relateaza AFP. Cele doua texte, adoptate cu o majoritate de 402 voturi, au fost promulgate imediat de catre presedintele in exercitiu Leonid Kucima, care a fost prezent la sedinta Parlamentului. In cadrul aceleiasi sedinte, deputatii au aprobat decizia de dizolvare a Comisiei Electorale si urmeaza sa voteze membrii viitoarei Comisii Electorale.

In plus, SUA au anuntat ca acorda Ucrainei trei milioane de dolari pentru repetarea turului al doilea al alegerilor prezidentiale. Dupa cum a comunicat senatorul american Richard Lugar, ieri, in Congresul SUA, banii vor fi folositi pentru cheltuielile pe care le implica: prezenta observatorilor straini la alegeri, realizarea exit-poll-urilor, numararea paralela a voturilor, pregatirea membrilor comisiilor electorale si programele de informare a populatiei.

Ministrul finantelor, numit premier interimar

Ministrul ucrainean al finantelor a fost numit in functia de prim-ministru interimar al tarii, prin decret prezidential, pe perioada campaniei electorale la care participa si premierul Viktor Ianukovici, care si-a luat concediu in acest scop, cu aprobarea presedintelui. Printr-un decret, "seful statului l-a numit pe vicepremierul Mikola Azarov pentru a asigura interimatul functiei de sef al Guvernului", potrivit unui comunicat al presedintiei. Azarov ocupa in continuare si postul de ministru de finante.

De asemenea, presedintele ucrainean Leonid Kucima l-a autorizat, marti, pe premierul Viktor Ianukovici sa isi ia concediu pentru a se ocupa de campania electorala, o masura care face imposibila demiterea acestuia, in conditiile in care criza dintre opozitie si putere continua. Kucima a semnat un decret prin care Ianukovici este autorizat sa isi ia concediu, "astfel incat acesta sa isi poata conduce campania electorala", se mai arata in comunicat.

Ianukovici, invingatorul contestat al scrutinului de la 21 noiembrie, care a fost invalidat de Curtea Suprema din cauza fraudelor, a anuntat, luni, ca doreste un concediu pentru a se putea ocupa de campanie, in vederea repetarii votului, la 26 decembrie. Legea ucraineana stipuleaza ca o persoana aflata in concediu nu poate fi demisa. Astfel, Ianukovici este la adapost de presiunile opozitiei, care cere cu insistenta presedintelui Kucima destituirea Guvernului, dupa votul unei motiuni de cenzura de catre Parlament, in urma cu o saptamana. "Aceasta decizie risca sa blocheze orice eventual acord intre putere si opozitie", subliniaza politologul Andriy Ermolaev.

Timosenko, «iertata»

Medicii confirma faptul ca, liderul Opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, a fost otravit si ca in timpul campaniei electorale a fost comis un atentat la viata lui, informeaza ziarul britanic "Times". Medicul lui Iuscenko, de la o clinica austriaca, a mai spus ca in curand va putea spune care este substanta ce i-a desfigurat fata pacientului sau. El a mai mentionat ca pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare investigatii suplimentare asupra pacientului, dar medicii nu mai au nici un dubiu ca in cazul lui Iuscenko este vorba de otravire.

La intrebarea corespondentului "Times", daca prin aceasta s-a dorit uciderea lui Iuscenko, medicul a raspuns: "Evident, da". "Times" mai reaminteste faptul ca renumitul toxicolog britanic John Henry a admis recent ca simptomatologia bolii lui Iuscenko aminteste de otravire cu dioxina. Medicii austrieci nu au putut face teste pentru dioxina, intrucat aceasta presupunea realizarea biopsiei in zona fetei, iar din cauza campaniei electorale Iuscenko a refuzat sa se supuna testului. El se va insanatosi definitiv, dar trebuie sa revina la clinica din Austria.

In alta ordine de idei, Interpolul a anuntat ca a retras de pe site-ul sau de Internet avizul de urmarire internationala emis pe numele deputatei Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei ucrainene, in asteptarea mai multor informatii din partea Guvernului rus, relateaza AFP.