Legislatia in privinta consumului de marijuana difera de la o tara la alta. Legile sunt insa indreptate asupra traficului, tratand consumatorul cu intelegere.
In ultimii ani, legislatia europeana este din ce in ce mai relaxata in ceea ce priveste consumul de marijuana. Spania este noul rai al fumatorilor europeni dupa ce socialistul Zapatero a imblanzit legea pentru consum personal. In Belgia ai voie cu trei grame la tine si poti cultiva o planta femela (plantele mascul nu contin THC), in Croatia gasesti intelegere pentru un gram, iar in Germania lucrurile sunt putin mai complicate, in functie de landul in care te afli. Posesia unor cantitati de consum personal este tolerata peste tot, insa cantitatea destinata „consumului personal“ este diferita, variind de la 3 grame in Brandenburg pana la 20 de grame in Schleswig-Holstein.

Vanzarea este ilegala, dar posesia unor cantitati mari de iarba se pedepseste doar cu o amenda. In Macedonia ai voie sa detii pana la cinci grame de iarba, in Rusia legea inchidea ochii si pentru 20 de grame, precum si mici cantitati de alte tipuri de droguri, dar din 2006 cantitatea tolerata s-a redus la 6 grame.

Intre timp, guvernul conservator al Olandei continua sa impuna restrictii coffee-shopurilor, mai intai prin interzicerea vanzarii de ciuperci halucinogene si apoi prin obligarea magazinelor care comercializeaza droguri sa isi mute sediile in afara centrului orasului. In Marea Britanie, legea recunoaste un statut special al canabisului si este tolerata posesia de cantitati mici. In Austria, canabisul poate fi folosit doar in scopuri medicinale, iar in Ungaria este interzis consumul si nu se fac distinctii intre droguri de diferite categorii. Pedeapsa este insa diferita pentru consum propriu si vanzare, cantitatea incadrata la consum fiind intre 12 si 100 de grame. Multe tari, precum Luxemburg, Norvegia sau Suedia, pedepsesc posesia cu amenda, nu cu inchisoare, de obicei cuprinsa intre 250 si 2.500 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.