Un medic care practica avorturi in stadii avansate de sarcina si care era amenintat de mult de miscarile proviata a fost impuscat mortal duminica, intr-o biserica din Kansas, relateaza AFP.

Medicul George Tiller a fost ucis cand intra intr-o biserica luterana din Wichita de un barbat care a fugit imediat dupa atac la bordul unui Ford albastru, a spus politia, potrivit NewsIn.

Autoritatile au anuntat ca au arestat un suspect, trei ore mai tarziu, un barbat alb in varsta de circa 50 de ani.

Intr-un comunicat difuzat de Casa Alba, presedintele Barack Obama s-a declarat "socat si indignat" de uciderea medicului. "Oricat de profunde ar fi divergentele noastre, pe chestiunile dificile, ca avortul, ele nu pot fi rezolvate prin violenta", a subliniat el.

Tiller, in varsta der 67 de ani, era unul dintre putinii medici din SUA care practica avorturi in stadii avansate de sarcina. El era frecvent amenintat de miscarile "proviata", care organizau manifestatii in fata clinicii sale din Wichita. In 1986, clinica a fost avariata de o bomb plasata sub acoperis, iar in 1993 medicul a fost ranit de un barbat care a fost arestat si apoi condamnat la 11 ani de inchisoare.

Chiar el urmarit de justisie pentru ca efectuase 19 avorturi "ilegale" in 2003, medicul a fost achitat in martie. Denuntand o "vanatoare de vrajitoare", el a explicat ca este sub protectia FBI de la descoperirea in 1994 a unei liste cu persoane ce urmau sa fie ucise. El se afla in capul listei.

Avorturile in stadii avansate de sarcina sunt legale in Kansas, daca doi medici independenti certifica faptul ca mama risca probleme de sanatate ireversibile la nastere. Tiller era acuzat ca avea legaturi financiare cu medicul care dadea a doua opinie.

Drama din Wichita intervine in conditiile in care Obama a cerut in urma cu doua saptamani sustinatorilor dreptului la avort si opozantilor sa gaseasca un teren de intelegere. Obama a promis respectarea dreptului la avort, dar a sugerat sa se faca tot ce se poate pentru evitarea sarcinilor nedorite.

Potrivit unui sondaj recent, americanii se declara in proportie de 51% ca fiind "antiavort", fata de 42%, care sustin avortul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.