Presedintele roman Traian Basescu are intr-adevar o atitudine destul de ostila fata de autoritatile moldovene si agresiva fata de statalitatea Republicii Moldova, scrie cotidianul Rossiskaia Gazeta.

Intr-un articol semnat de autorul interviului lui Vladimir Voronin de duminica, publicatia rusa Rossiiskaia Gazeta reaminteste in editia de joi ca Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin a declarat intr-un interviu pentru Eho Moskvi de la sfarsitul saptamanii trecute ca "Romania nu putea organiza dezordinile de la Chisinau doar cu forte proprii. "Noi, de asemenea, nu consideram ca Romania era capabila sa asigure acel nivel al agresiunii si acel nivel al desfasurarii protestelor din 7 aprilie... Probabil, exista si alte forte, care au participat in pregatirea si desfasurarea acestei actiuni", a mai spus Voronin. Potrivit lui, esecul Uniunii Europene de a struni "un astfel de individ iesit de sub control precum Basescu" s-ar putea dovedi "deosebit de periculos".

Rossiiskaia Gazeta pare sa ii dea dreptate lui Voronin. Basescu intr-adevar are o atitudine destul de ostila fata de autoritatile moldovene si o atitudine mai agresiva fata de statalitatea moldoveneasca. UE nu are o pozitie consolidata in acest dosar. Pe de o parte, observatorii europeni au evaluat pozitiv organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare din aprilie, recunoscandu-le democratice si legitime. Pe de alta parte, in Parlamentul European se aud si voci antimoldovenesti, probabil din solidaritate cu Romania, stat membru al UE, or probabil pentru a abate Chisinaul de la calea neutralitatii declarate de Moldova si de la dubla integrare, in UE si in CSI, scrie publicatia rusa, transmite NewsIn.

De asemenea, in interviul pentru Eho Moskvi si RIA Novosti, Voronin a mai spus ca tergiversarea solutionarii problemei transnistrene "reprezinta un mediu prielnic pentru alimentarea agresiunii romanesti". "Daca nu ar exista aceasta problema transnistreana, daca tara ar fi fost integra din punct de vedere teritorial, toata aceasta agresiune romaneasca si toate aceste actiuni revoltatoare ale 'romanilor' autohtoni demult ar inceta", a adaugat el.

Sciziunea definitiva a tarii va duce, mai degraba, la "aruncarea" unei parti ai acesteia in bratele Romaniei, iar Transnistria catre un statut nedefinit, dar destul de avantajos din punct de vedere al dividendelor economice, comerciale si politice, considera publicatia rusa.

Luand in considerare aceasta perspectiva neatragatoare, evenimentele de la Chisinau au fost oportune sustinatorilor acesteia. Reglementarea transnistreana, care parea ca s-a miscat din punctul mort, in primavara, dupa negocierile de la Moscova dintre Medvedev cu Voronin si Smirnov, acum este din nou amanata. Tiraspolul a declarat, imediat dupa evenimentele din aprilie, ca nu are ce sa negocieze cu autoritatile moldovene. Iar Chisinaul afirma ca pe primul loc este stabilizarea situatiei din tara, abia apoi urmand continuarea procesului de reglementare, spune Rossiiskaia Gazeta.

Se pare, insa, ca dupa "zdruncinarile", prin care a trecut Moldova, acest proces trebuie inceput practic de la capat, si nu continuat. In orice caz va fi nevoie de discutii indelungate si serioase. Se poate ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa doar prin dialog si compromisuri, iar presiunile bazate pe principiul "totul sau nimic" nu vor da niciun rezultat, daca, bineinteles, partile sunt interesate sa ajunga la un rezultat, conchide publicatia rusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.