Bruxelles este orasul cu cei mai multi spioni pe metru patrat, alaturi de Geneva si Washington DC, arata o carte publicata recent de un jurnalist belgian. Kristof Clerix sustine ca, in prezent, serviciile de informatii din intreaga lume sunt mai interesate de centrul european si de informatiile clasificate pe care le pot obtine aici decat erau in timpul Razboiului Rece.
Autorul volumului "serviciile secrete straine in Belgia – dincolo de lege?" afirma in lucrarea sa ca, de la finalul confruntarii dintre Occident si blocul estic, agentiile de informatii nu numai ca nu si-au relaxat activitatea desfasurata la Bruxelles, dar au alocat noi resurse umane si materiale pentru operatiunile din capitala Uniunii Europene si a NATO.

In privinta Uniunii, interesul serviciilor de informatii a fost puternic stimulat de sporirea puterilor detinute de institutiile UE, fapt care a facut ca in cercurile oficialilor europeni sa circule informatiile politice tot mai valoroase. Activitatea spionilor este atat de intensa, arata Clerix pentru "El Periodico de Calatunya", incat Comisia Europeana a emis recent un document intern prin care si-a avertizat functionarii cu privire la tentativele ilegale de obtinere a unor documente confidentiale din interiorul birourilor executivului comunitar.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.