Nesolutionarea conflictului transnistrean creeaza conditiile pentru alimentarea "agresiunii romanesti", a spus presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin, in interviul acordat postului rus de radio Eho Moscvi.

"Acum pentru echipa lui Smirnov (liderul republicii autoproclamate transnistrene n.r.) acesta este un cadou si un cadou foarte mare si neasteptat", a mai spus Voronin, care detine si functia de presedinte al Parlamentului, comentand influenta dezordinilor de la Chisinau din aprilie asupra procesului de solutionare a conflictului moldo-transnistrean.

El a spus ca tergiversarea solutionarii problemei transnistrene "reprezinta un mediu prielnic pentru alimentarea agresiunii romanesti ", relateaza NewsIn.

"Daca nu ar exista aceasta problema transnistreana, daca tara ar fi fost integra din punct de vedere teritorial, toata aceasta agresiune romaneasca si toate aceste actiuni revoltatoare ale 'romanilor' autohtoni demult ar inceta", a spus Voronin.

"Nu am renuntat la nimic",
a spus presedintele moldovean in exercitiu, referindu-se la procesul de negociere pentru solutionarea conflictului transnistrean. "Am avut o intrevedere cu Dmitri Medvedev la Moscova, la Barviha, care a avut un rezultat foarte bun. De asemenea, se desfasoara consultarile mediatorilor si observatorilor in procesul de solutionare la Viena", a adaugat el.

Voronin a sustinut in acelasi interviu ca Romania a avut complici in organizarea violentelor postelectorale de la Chisinau, iar in 7 aprilie serverele unor institutii moldovene au fost tinta unor atacuri informatice provenind preponderent din Romania.

"Noi, de asemenea, nu consideram ca Romania era capabila sa asigure acel nivel al agresiunii si acel nivel al desfasurarii protestelor din 7 aprilie... Probabil, exista si alte forte care au participat in pregatirea si desfasurarea acestei actiuni", a mai spus Voronin.

Intrebat care a fost atitudinea Romaniei fata de evenimentele din Moldova, Voronin a raspuns ca "Guvernul roman si ceea ce se numeste institutii oficiale nu si-au exprimat nicio opinie". "Doar presedintele Basescu personal a facut tot felul de declaratii. El a detinut pionieratul cu toate declaratiile sale, aiureli permanente la adresa Moldovei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.