Romania are in prezent o rata de respingere a cererilor de viza pentru Statele Unite de 20% si ar trebui sa aiba sub 7%-8% pentru a fi acceptata in programul Visa Waiver, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, invitat la videochatul Realitatea.NET.

Intrebat ce lipseste Romaniei pentru a fi inclusa in programul american ce permite calatoriile fara vize in Statele Unite, Diaconescu s-a referit la aspectele tehnice. Rata de respingere a Romaniei este "in jur de 20%, ar trebui sa fie sub 7%-8%", a spus Diaconescu, adaugand ca in ultimii ani rata de respingere a scazut, dar nu destul de rapid.

SUA: Ridicarea vizelor pentru romani ramane o dificultate

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite, acesta fiind unul dintre criteriile care pun cele mai mari probleme Romaniei. Din iulie insa, rata de respingere maxim acceptata urmeaza a fi modificata la 3%, ceea ce, potrivit oficialilor americani, va ingreuna si mai mult situatia tarilor care doresc sa fie incluse in program.

Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a necesita viza. Din octombrie 2009, in program au fost incluse Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Malta si Coreea de Sud, care aveau, toate, rate de respingere sub 10%, pragul de la acel moment.

La intoarcerea dintr-o vizita recenta in Statele Unite, ministrul de externe isi exprimase optimismul ca Romania ar putea fi inclusa in program chiar la sfarsitul acestui an, vorbind la acel moment de o rata de respingere de 25% si de o initiativa a MAE de a ajuta aplicantii sa completeze corect dosarele. Consulul general al SUA la Bucuresti, James Gray, spune insa ca intrarea Romaniei in Visa Waiver va fi si mai dificila incepand cu 1 iulie, cand plafonul ratei de refuz in care trebuie sa se incadreze tara noastra va fi de 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.