Organizatia separatista basca spaniola ETA a avertizat ca va lansa o campanie de violenta noua si eficienta, dupa o perioada de reflectie care se va incheia inainte de sfarsitul verii, relateaza AFP.

"Ca organizatie armata, a fi eficient si a avea o strategie eficienta devine un obiectiv si o preocupare in reflectia noastra", a declarat un membru ETA pentru ziarul proseparatist basc Gara. "In acest sens, inainte de vara vom incheia un proces de reflectie si de reuniuni, al carui scop este implementarea unei strategii de lupta armata eficienta", a explicat el.

Potrivit NewsIn, doi membri ETA, identificati drept "Gaueko" si "Argi", au facut declaratii pentru Gara, publicatie folosita adesea de organizatie pentru a-si difuza comunicatele. Ziarul a tradus in spaniola interviurile, publicate in limba basca.

Aceste declaratii intervin la mai putin de doua saptamani dupa investirea la conducerea guvernului regional basc a lui Patxi Lopez, lider regional al Partidului Socialist si primul politician care nu este nationalist numit in aceasa functie.

Spre deosebire de predecesorul sau, Juan Jose Ibarretxe, membru al Partidului Nationalist Basc (PNV), Lopez respinge orice negociere cu ETA.

Situatia politica din Tara Bascilor este "foarte ingrijoratoare, nu numai pentru ca PNV a pierdut puterea, ci si pentru ca aceasta putere se afla in mainile 'aliantei fasciste spaniole'", a declarat Gaueko pentru Gara.

Cei doi militanti au condamnat cooperarea dintre politia din Franta si cea din Spania in lupta impotriva ETA, care a dus in ultimele luni la arestarea mai multora dintre principalii lideri ai organizatiei.

ETA, considerata o organizatie terorista de UE si de Statele Unite, este responsabila de mai mult de 800 de decese in peste 40 de ani de violente pentru independenta Tarii Bascilor. Miscarea a reluat atentatele la mijlocul anului 2007, dupa un armistitiu de 15 luni si dupa esecul negocierilor cu guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.